Zastupnici Evropskog parlamenta: Dodik krši Dejton

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BIH Romeo Franz stiže u posjetu Sarajevu radi zalaganja za pomirenje, u periodu od 11. decembra do 13. decembra.

Aktuelni pokušaji secesije u Bosni i Hercegovini i nove dinamike etničke segregacije su izuzetno zabrinjavajući.

Dodikovi secesionistički napori u Republici Srpskoj jasno su kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ipak, evropska diplomatija je izbjegla jake kritike ili sankcije protiv rukovodstva bosanskih Srba. Poslanik Romeo Franz uvjeren je da EU i njene nacionalne vlade moraju svim sredstvima izbjeći da se događaji iz prošlosti ponove i da situacija eskalira do nasilnog sukoba u regionu.

Romeo Franz boravit će u Sarajevu u funkciji predsjedavajućeg Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom zajedno sa europarlamentarcem Thomasom Waitzom, članom delegacije i kopredsjedavajućim Zelene evropske stranke. Oni će se sastati sa političkim kolegama iz nacionalnog parlamenta, članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima civilnog društva. Dok će glavni fokus razgovora biti na mogućnostima EU da podrži pomirenje trenutne državne krize, dva člana grupe Zeleni/EFA u Evropskom parlamentu će takođe razgovarati o političkim reformama za jačanje vladavine prava i poboljšati standarde ekološke i socijalne politike u zemlji, prenose Vijesti.ba

Zastupnici Evropskog parlamenta Romeo Franz i Thomas Waitz uoči svoje posjete dali su izjavu:

“Naša posjeta Sarajevu dolazi u vrijeme zabrinjavajućih secesionističkih tendencija Republike Srpske. Ugroženi su stabilnost i mir u regionu. Svojom posjetom želimo pokazati solidarnost sa akterima u bosanskohercegovačkom društvu koji trenutno brane viziju inkluzivne, demokratske i multietničke zemlje. Veliki dijelovi Bosne i Hercegovine žele stabilnost i budućnost u EU. Moramo braniti njihove demokratske zahtjeve svim potrebnim sredstvima!”

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *