Titovog unuka Edvarda Broza čeka zatvor u Beogradu

MUP Srbije raspisao je potjernicu za unukom nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, Edvardom Brozom, zbog zvršenja kazne od osam mjeseci zatvora na koju je u maju ove godine pravosnažno osuđen u odsustvu

Edvardu Brozu (60) kazna je izrečena zbog izazivanja saobraćajne nesreće u augustu 1992. godine u Zemunu, u kojoj je poginuo njegov saputnik Gojko Popović. Broz je u trenutku nesreće imao 2.05 promila alkohola u krvi.

Obzirom da je potjernica, kako je rečeno iz Osnovnog suda u Beogradu, lokalnog karaktera, tj. vrijedi samo na području Srbije, a Broz već godinama ne boravi u toj zemlji, tamošnji pravosudni organi prikupljaju dokaze uz pomoć kojih bi raspisali međunarodnu (Interpolovu) potjernicu.

Broz je, naime, u bjekstvu još od 2008. godine, a prema saznanjima srbijanskih pravosudnih organa, krije se u susjednoj Hrvatskoj,

On je odmah poslije nesreće pobjegao u Hrvatsku, ali je16 godina kasnije uhapšen, 21. januara 2008. godine, na graničnom prijelazu Batrovci, kad je pokušao u'i u Srbiju.

Nakon trodnevnog pritvora pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se svakih 15 dana javlja u najbližu policijsku stanicu.

Krajem marta 2008. godine, pojavio se na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i iznio odbranu, izrazivši kajanje za smrt prijatelja, ali je odmah nakon toga ponovo pobjegao u Hrvatsku.

Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je prije dvije godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano presudom da je kriv i kaznom od osam mjeseci zatvora. (tl, kl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *