Omogućen izvoz 150 tona opasnih materija iz kruga HAK-a 1

Poljska firma “Organika” izdvojit će 250.000 KM za čišćenje kruga nekadašnje fabrike HAK- 1 od opasnih materija koje su, uglavnom, uskladištene u bačvama na nepropisan način.

Ova sredstva omogućit će izvoz 150 tona opasnih materija iz industrijske zone Tuzle, jer na području naše zemlje ne postoji deponija za opasan otpad.

Rezultat je to kontinuiranih napora Vlade Tuzlanskog kantona putem Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice da se tuzlanska industrijska zona očisti od opasnih i potencijalno opasnih materija koje su ili zakopane ili deponovane na nepropisan način.

– To je plod napora koje je uložila Vlada TK preko resornog ministarstva i federalne inspektorice Maide Bešlagić. Tim smo združenim pritiskom uspjeli da pokrenemo s mrtve tačke pitanje uklanjanja opasnog otpada, što stoji na tapetu nekih 13 godina – izjavio je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice, Zvjezdan Karadžin.

Stručni tim koji je oformila Vlada TK u međuvremenu je uradio izvještaj o procjeni stanja opasnog otpada u krugu nekadašnje fabrike HAK 1.

– U okviru tog dokumenta obrađeno je sve što je vezano za istorijske podatke i informacije o stanju opasnih materija od 2013.- 2019. godine, dat je presjek svih fizičko-hemijskih osobina pojedinih materija prisutnih na lokaciji, stepen opasnosti, urađen terenski uvid da se vidi kakva je trenutna situacija te usporedi sa podacima koji su prethodno dati i izdate smjernice za dalje postupanje – objasnio je ministar.

Firma Organika BiH, sa kojom je uspostavljena dobra saradnja, nakon uvida u dokument dobila je saglasnost firme Organika Poljska da izdvoje sredstva. Potpisan je i ugovor sa firmom Kemokop d.o.o. koja će biti zadužena da iz kruga nekadašnjeg HAK-1 izveze otpad i otpadne materija koje se nalaze u krugu fabrike.

Intenzivirane su i aktivnosti, prema riječima ministra Karadžina, na čišćenju naslaga žive u dubljim slojevima tla, ispod pogona elektrolize.

– Preko krovne okolinske agencije u svijetu (UNEP) uspjeli smo da dođemo do ljudi koji odgovorni za uklanjanje žive, preko mediteranskog programa i dostavio sam im sve podatke vezano za HAK-1 – zaključio je Karadžin naglasivši da se čekuje pomoć UNEP-a u istraživanju dubljih slojeva tla i postojanja žive. (pr)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *