Festival ulične umjetnosti Cest is d’ Best

U četvrtak počinje Festival ulične umjetnosti Cest is d’ Best, a održava se pod sloganom “Frtalj stoljeća”
Ovogodišnji Cest is d’ Best je 25. po redu Međunarodni festivali ulične umjetnosti.

Na Gornjem gradu u Zagrebu najavljeno je održavanje 25. izdanja Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best na kojem će od 19. do 22. kolovoza gostovati brojni ulični umjetnici i performeri iz Hrvatske i svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji Cest is d’ Best održava se pod sloganom “Frtalj stoljeća” s obzirom da je riječ o 25. po redu Međunarodnom festivalu ulične umjetnosti koji je najstariji festival ovog tipa u Hrvatskoj. Festival će se i ove godine održavati na više lokacija u širem centru Zagreba, na lokacijama na kojima se održava od 1997. godine, kada su inicijativu za osnivanje festivala pokrenuli ulični svirači Pajo i Hadži, poznati kao “Kraljevi ulice”.

“Cilj nam je izbrisati razliku između oficijelne umjetnosti, koja se prikazuje u kazalištima i u zatvorenim prostorima i smatra se oficijelnom kulturom, i kulture kojom smo se mi bavili na cesti kao ulični svirači, putujući po svijetu”, kazao je Zlatko Petrović Pajo.

Umjetnički direktor festivala Zlatan Jaganjac najavio je kako će festival ove godine prikazati kazališni, likovni, glazbeni, performerski i plesni program te program koji je posebno namijenjen djeci.

Program službeno počinje u četvrtak u 11 sati u Parku Zrinjevac, a navečer će, oko 21 sat, biti upriličeno službeno otvorenje festivala, u kojem će nakon nastupa afro benda nastupiti i zagrebački “Kraljevi ulice”, a potom će se održati program indijskih plesova organiziran uz suradnju Veleposlanstva Indije u Hrvatskoj.

U okviru programa nastupit će i brojni domaći glazbeni umjetnici, ali i glazbenik Ziva Eitan, multiinstrumentalist iz Izraela. Održat će se i tradicionalna utrka smetlara na glavnom gradskom trgu, utrka vlasnika i pasa, a po prvi put će se u sklopu festivala prikazati film “Piku”, indijska komedija koja će biti prikazana na velikom platnu.

Najavu festivala Cest is d’ Best upotpunili su umjetnici iz Skopja “Timteatrosk” koji uprizoruju žive statue i već niz godina sudjeluju na ovom festivalu. Od sutra će se na zagrebačkim ulicama moći vidjeti različite izvedbe umjetnika iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Rumunjske, Izraela, Hrvatske…

Organizatori festivala najavili su pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, ali većina programa održava se na otvorenom prostoru, tako da će fizička distanca sudionika i posjetitelja osigurati prevenciju širenja koronavirusa.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *