Društvena hronika: Dajem većinu za manjinu!

Helem, shodno dvije decenije dugoj tradiciji, tuzlanski je, nazovi gradonačelnik Jasmin Imamović Merkator, i nakon prošlih izbora dugo dumao kako da sazida većinu u Gradskom vijeću! Zašto mu je potrebna većina kad Vijeće niti hoće, niti mu je u opisu poslova da mijenja kabinet mudrog, nekorumpiranog, poštenog, da te glava boli, Imamovića kojeg s'jetuje 27 savjetnika? !Više i skuplje nego li bulumenta savjetnika predsjednika državne vlade! Odgovor brz slijedi!

Nedavno je gradonačelnik Tuzle direktoru Državne granične službe, koja se finansira iz državnog budžeta, poklonio dva specijalna automobila opremljena za nadzor granice i međugraničnog kriminala. Ukupna vrijednost te hedije je 120.000 maraka! Maraka građana Tuzle. Samo mjesec dana ranije, mudri i pošteni, do bola čestiti gradonačelnik, na sastanku u vezi tehničkih problema sahrane generala Hazima Šadića, legende odbrane be-ha, odmah je ispalio: “Ja nemam para za dženazu!“, što je zaprepastilo sugovornike, kao da je par hiljada maraka problem.

Dakle, para u Jasmina, kao predlagača i budžeta i budžetskih troškova, naročito vanbudžetskih i tako dalje, troškova poput privatnih kulturnih sijela, ima. Zato što ima većinu koju daje za manjinu! Za dobrobit njegove manjine!

Taj budžetski izdatak za donaciju vozila u vrijednosti od 120.000 maraka, prof. dr. Admir Čavalić, sa Ekonomskog fakulteta u Tuzli, van granica BiH poznati stručnjak i gradski vijećnik „ne može ni shvatiti ni prihvatiti kao razuman čin sa finansijskog ili pravnog aspekta“.

Ali, dugo je Jasmin pravio većinu kojom pokriva, kao zakonite sve nebuloze, korupciju, javašluk, samovolju, nepotizam, i sav prljav veš javnih preduzeća, nezakonito trošenje budžetskih sredstava…sve i svja, što bi rekao pravoslavni Bošnjak, Draško Stanivuković, negator genocida i veliki prijatelj vlasnika većine.

I sad dovedite u vezu Jasminovu većinu, sa komisijama, zapošljavanjima, vijećničkim honorarima, rukovođenjem mjesnim zajednicama, upravnim i nadzornim odborima, agencijama, službama, vanjskim saradnicima, stambenom i građevinskom vlašću, užom i širom familijom, čak, kako sam čuo, i švalerkama, i biće vam sve jasnije.

Čestita, poštena, nekorumpirana, ama većina kakvu samo Jasmin ima, veoma je uposlena. Naročito kad je u pitanju indirektno oporezivanje. Tako je većina stala u odbranu plaćanja parking prostora. U Banjaluci, Bijeljini, Cazinu, ali i u mnogo manjim mjestima od selendra Tuzle, već decenijama možete platiti parking pomoću mobitela čime se direktno vaš novac registruje u Upravi za indirektno oporezivanje. Jasminova većina, umnoj patnji nestasala, je zaključila da pošta uzima veliku proviziju!

Dakle, većina ne misli kao većina u cijeloj be-ha. Tako se radi sa kešom. Izvadi se onaj papir na kojem stoji da je u cijenu uračunat i porez na dodatnu vrijednost. Papir k'o papir. Svašta trpi. Tako se, navodno, naplaćuju i karte za 800 ležaljki na „Panonici“, suncobrani, ulaznice…Ko vele, mašina može da pogriješi, ali čovjek ne može! I ako pogriješe, vele, imamo mi papira koliko hoćete!

No, vratimo se centralnoj budalaštini, bezobrazluku većine koja je digla obje ruke i obje noge u Gradskom vijeću i usvojila njegov prijedlog da se iz džepova građana uzme 120.000 maraka i kupe dva vozila Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine. Doduše, to je specijalno vozilo kojim se bolje nadzire prekogranični kriminal. Zato, ne treba ništa sada mudrovati i pitati zašto se taj novac nije dao za knjige siromašnih đaka i studenata, u stipendije nadarenih mladih ljudi, kupovinu instrumenata za obnovu gradskog orkestra pleh-muzike, zašto nije pomognuta sirotinja…Jer, nama treba specijalno vozilo za unutargranični kriminal! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala
)

 

Podijeli

2 0 komentara

  1. Čavalic nije dr., naročito nije profesor, bar ne na Ekonomskom fakultetu u Tuzli. Akademska zajednica je pala, ali treba barem zadržati minimum integriteta, od onih koji se lažno predstavljaju. Dotični je bio pomagac, vanjski suradnik, gurao se na fakultet i u međuvremenu promijenio dosta stranaka, ali nije izabran ni za asistenta. To je kompenzirao kroz razne.privatne fakultete, i mjesto direktora AZP, sa koje je skinuti isto kao što je tamo dosao- politički. Stoga mišljenja, i stavove ovog kvazi analitičara, ne treba objavljivati. Sve ostalo navedeno u članku, svakako stoji

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *