Fadilova mini galerija na Trgu slobode (Foto)

Na Trgu slobode često ćete u predvečernje sate sresti slikara Fadila Jahića, Tuzlaka.
Radi kao samostalni privrednik i slobodni slikar. Radi sve tehnike, a uža specijalnost u domenu slikarstva su mu portreti i portretna karikatura.

Kako sam kaže, tokom svog dugogodišnjeg slikarskog djelovanja radio je, između ostalog, na hrvatskom i bosansko-hercegovačkom primorju, gdje je crtao-slikao portrete i portretne karikature uživo.

Njegove slike se nalaze širom BiH, u inostranstvu kao i u mnogim privatnim kolekcijama ljubitelja slikarstva.

Jahić često slika na ulici, jer je unosnije. Portretiranje traje dvadesetak minuta, plaća se po “preuzimanju robe”, na licu mjesta. Njegova galerija ranije urađenih portreta i portretnih kakrikatura svojevrsna je izložba koju smo, ovoga puta, snimili na Trgu slobode za portal TuzlaLIVE.

Djevojčica sa slike poželjela je da joj uradi portret, mama se, kako je objasnila, složila da joj to bude poklon za 10. rođendan. I krenulo je crtanje na otvorenom, naočigled prolaznika, a što se crtanje strpljivog modela bližilo kraju, sve je više bilo prolaznika koji su zastajkivali i sa zanimanjem posmatrali nastajanje umjetničkog djela.

Pogledajte galeriju fotografija sa Trga slobode i rad umjetnika, ozbiljnog Fadila Jahića, ali i okupljena lica posjetilaca trga koja sve prate sa zanimanjem. (Foto: MPt)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *