Njemačka jedva bod s Mađarima, remi Francuza i Portugalaca

U trećem kolu grupe F Evropskog prvenstva desila se neviđena drama. Na tabeli uživo reprezentacije u toku utakmica su često mijenjale mjesta i do posljednjeg sudijskog zvižduka nije se znalo ko ide u osminu finala.

Njemačka je dva puta gubila od Mađarske, ali na kraju se uspjela provući i odigrati 2:2 u Minhenu, te izboriti nokaut fazu Evropskog prvenstva. Zahvaljujući rezultatu druge utakmice završili su na drugom mjestu.

Francuska i Portugal su također odigrali 2:2 u Budimpešti, a to je odgovaralo za oba nacionalna tima. Trikolori su završili prvi, a Portugalci dalje idu sa trećeg mjesta.

Mađari su priredili šok Nijemcima u 11. minuti kada je za vodstvo pogodio Adam Szalai. U nastavku Elf je imao dvije velike prilike. Prvo je Mats Hummels u 21. minuti glavom pogodio prečku, a potom je u šansi bio i Matthias Ginter, kojem je odbranio Peter Gulacsi.

Njemačka je pokušavala doći do izjednačenja, ali nije uspjela ozbiljnije zaprijetiti Mađarima. U samom finišu poluvremena Kai Havertz je poslao loptu pored gola. Na startu drugog dijela nije bilo velikih šansi, a u 64. minuti Roland Sallai je pogodio stativu.

Havertz j u 66. minuti pogodio za izjednačenje, a Mađari su ponovo poveli čim su krenuli sa centra. Andras Schafer je zatresao mrežu Elfa za 2:1. Nijemci su napadali, a u 84. minuti došli su do drugog pogotka. Leon Goretzka je postavio konačnih 2:2.

Kylian Mbappe je prvi opasnije zaprijetio na utakmici u 16. minuti, a potom je u 27. dosuđen penal za Portugalce, koji je za 1:0 realizovao Ronaldo. U sudijskoj nadoknadi prvog dijela sviran je jedanaesterac na drugoj strani, a siguran sa bijele tačke za 1:1 bio je Karim Benzema.

Benzema je nakon samo dvije minute igre u drugom poluvremenu donio potpuni preokret Trikolorima. Novi penal za Portugal dosuđen je nakon sat vremena igre, a ponovo je siguran bio Ronaldo. Francuzi su imali nekoliko dobrih šansi, no ostalo je 2:2 do kraja.

Grupa F

Njemačka – Mađarska 2:2

Portugal – Francuska 2:2

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *