Jabukovo sirće otjerat će pospanost poslije jela, ali to nije njegova jedina blagodet

Poznat vam je onaj osjećaj pospanosti koji vas savlada nakon što pojedete veći obrok? Osjećate se kao da nemate ni trunke energije i samo razmišljate o tome kako biste najradije legli i odspavali? Problem je to koji muči mnoge, no rješenje postoji i zapravo je prilično jednostavno.

Jabukovo sirće ima brojne dobrobiti za zdravlje, između ostalog može djelovati kao probiotik. Jabukovo sirće derivat je fermentiranog jabukovog soka, pa kao i druge fermentirane namirnice može sadržavati bakteriju koja pospješuje zdravlje crijeva i održava urednu probavu. Međutim, treba imati na umu da svojstva probiotika ima samo nepasterizirano jabukovo sirće koje sadrži enzime, bjelančevine i spomenute probiotike. Dakle, pasterizacijom nestaju probiotička svojstva jabukovog sirćeta.

Jabukovo sirće može biti i pomagač pri mršanju, no odlučite li se pokušati smršati pomoću jabukovog sirćeta ne konzumirajte više od dvije kašike dnevno. Previše jabukovog sirćeta može iritirati želudac, ali i uništiti zubnu caklinu te oštetiti jednjak.

Uz to, jabukovo sirće puni nas energijom zahvaljujući kaliju i enzimima koje sadrži. Dodajte malo sirćeta čaši vode i popijte. Možete je piti i tokom vježbi kako biste se manje iscrpili. Aminokiseline u sirćetu sprječavaju nakupljanje mliječne kiseline nakon vježbanja.

Kolika je moć alkoholnog sirćeta, dobro zna i cijenjeni kiropraktičar dr. Alan Mandell s Floride, koji na svojoj Facebook stranici Motivationaldoc redovno objavljuje korisne savjete za zdravlje i bolju kvalitetu života te inspirirajuće i motivirajuće citate za sretan život.

Tako se osvrnuo i na osjećaj pospanosti i umora nakon većeg obroka koji je mnogima dobro poznat. Mandell objašnjava da se to događa zato što nakon obilnog jela razina glukoze, odnosno šećera naglo poraste, a zatim rapidno padne te se ne može održati ujednačena razina šećera u krvotoku.

Kako biste izbjegli osjećaj umora, savjetuje da prije jela popijete malo organskog jabukovog sirćeta, preciznije jednu kašiku sirćeta otopite u čaši vode te to popijete netom prije jela. Na taj način održat ćete normalnu razinu glukoze i inzulina, a to će omogućiti šećeru da se polako apsorbira u stanice.

Dakle, želite li se osjećati dobro i imati puno energije, prije najvećeg obroka u danu popijte čašu vode s alkoholnim sirćetom i osjetit ćete sjajne rezultate. (tl, fak)

 

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *