Ženska košarkaška reprezentacija BiH do nedjelje na pripremama u Tuzli (Foto)

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine doputovala je u Tuzlu, gdje će obaviti završne pripreme za Evropsko prvenstvo u košarci, koje će se o 17. do 27. juna održati u Francuskoj i Španiji.

Pripreme reprezentacije, pod palicom selektora Gorana Loje, trajale su mjesec dana na Vlašiću, u Fojnici, Mostaru, te Tuzli i s nestrpljenjem se očekuje nastup na Eurobasketu, gdje se naša izabrana vrsta plasirala prvi put nakon 20 godina.

Odigrane su četiri prijateljske utakmice, dvije protiv selekcije Hrvatske u Poreču i dvije protiv Crne Gore u Podgorici. Rerezentacija BiH na Eurobasketu nastupa u grupi C (dvorana Rhenus Sport u Strasbourgu) sa selekcijama Belgije, Turske i Slovenije.

Loju raduje da se priključila našim djevojkama Jonquel Jones, košarkašica sa Bahama, koja nastupa u WBNA gdje je prvi skakač i četvrti strijelac lige, pa nije potrebno govoriti koliko su “zmajice” jače s njom u rosteru.

Raduje i oporavak Marice Gajić koja šest mjeseci nij trenirala nakon povrede, a sada je odigrala četiri utakmice, mada smo je pomalo štedili – izjavio je selektor Lojo.

Treninzi u Mejdanu protiču u najboljem redu. U petak će selekcija u “Eurofarmu” raditi obavezni PCR test, nužan za putovanje u inostranstvo.

Reprezentacija je u Tuzli smještena u nedavno otvorenom hotelu “Vertigos”, gdje će u subotu biti održana konferencija za novinare.

U nedjelju “ekspedicija” putuje za Beograd, a u ponedjeljak za Francusku na Eurobasket 2021.

Dvorana Rhenus prima 5.000 posjetilaca, a na Eurobasketu dozvoljeno je 3.600 gledalaca. Imamo najavu da će naš tim bodriti veliki broj zemljaka koji žive u Francuskoj i okolnim državama. To bi našim djevojkama puno značilo. O šansama naše selekcije mislim da je sve moguće. I da sve utakmice izgubimo, ali i sve dobijemo. Najvažnije je da je atmosfera u reprezentaciji vrlo dobra – kaže za portal TuzlaLIVE portparol reprezentacije BiH, Hajrudin Prolić, inače, vrhunski sportski, posebno košarkaški analitičar iz Sarajeva.

Naša reprezentacija će prvu utakmicu odigrati 17. juna protiv Belgije (15 sati), koju smatraju favoritom grupe, zatim, 18. juna protiv Turske (12 sati), te 20. juna sa Slovenijom (12 sati). Sretno “zmajice”! (M. Petrović – Foto: Darko Zabuš)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *