Anketa TuzlaLIVE: Nismo hrabar i ponosan narod!

Okončali smo anketu s pitanjem “Zašto se narod u BiH ne buni zbog nepodnošljivog stanja u državi?”, a rezultat koji smo dobili, najblaže rečeno, poražavajući je.

Naime, najviše glasova dobio je ponuđeni odgovor “Nismo hrabar i ponosan narod”, a taj odgovor od 578 “klikova” dobio je podršku 218 učesnika ankete ili 38 posto.

Drukčije rečeno, kada kritikujemo nerad parlamentaraca i drugih nivoa vlasti, kriminal tipa “respiratori”, aljkavost u nabavci vakcina protiv Covida, nepotizam i stranačko zapošljavanje, opće siromaštvo i sl., reagujemo i “hrabri” smo samo na društvenim mrežama.

Rezultati ankete (Foto: Screenshot)

Nismo, međutim, spremni izaći na ulicu i jezikom koji oni najbolje razumiju natjerati vlast da se brine o što su im dali mandat da vode državu, kantone, općine i gradove.

Drugi odgovor po brojnosti je “Nema lidera koji bi narod poveo na pobunu”. Taj odgovor podržalo je 155 učesnika u anketi ili 27 posto. Treba nam, dakle, lider, a njega nema ni na vidiku, što je posebno zabrinjavajuće kada je riječ o studentima, kao najnaprednijem dijelu društva.

Da li su, pak, najnapredniji segment društva s obzirom da nema “talasanja” ni među studentima. Izgleda da jedva čekaju diplome, pa da daju “vjetra petama” i zbrišu u inostranstvo.

Ponuđeni odgovor “Hrabri su otišli u Njemačku” podržalo je 95 čitalaca ili 16 posto. I zaista, najkvalitetniji dio društva – mladi, nadu u bolje sutra vidi u inostranstvu, gdje je već otišlo na stotine hiljada mladih Bosanaca i Hercegovaca. A nama ostaje zemlja staraca.

“Doći će vrijeme polaganja računa” jedan je od ponuđenih odgovora i dobio je 80 glasova ili 14 posto. No, do tog vremena ko živ, ko mrtav!

Naposljetku ima i onih kojima smatraju da nam nije tako loše, pa su glasali za odgovor “Dobro nam je, zašto bi se bunili”. Ipak, takvih je svega 30 od 578 glasova što predstavlja tek 5 posto učesnika u anketi.

Ankete su, naravno, neobavezne. Zašto nam je tako kako nam je, ipak, najbolje može odgovoriti svak od nas pojedinačno. Bez ličnog stava i angažmana, hrabrosti i ponosa, ne možemo očekivati promjene na bolje. Do nas je! (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *