U nedjelju na Tušnju gradski derbi: Može li Sloboda zaustaviti premijerligaški niz Tuzla Cityja?

Osmi međusobni premijerligaški susret nogometaši Tuzla Cityja i Slobode odigrat će u nedjelju na stadionu Tušanj.

Nakon pobjede protiv Željezničara (1:0) porasli su apetiti “crveno-crnih” koji su, s tri nova boda ušli u zonu u kojoj se lakše diše, ali nema sigurnosti što se tiče opstanka.

Tuzla City ima bolji međusobni skoro. U dosadašnjih sedam mečeva “plavi” iz Simin Hana ostvarili su tri pobjede, tri susreta su završena neriješeno, dok je Sloboda pobijedila samo jednom, i to 2018. godine, u prvom premijerligaškom odmjeravanju snaga.

Tim Husrefa Musemića još nije poražen u premijerligaškim susretima, otkako je ovaj stručnjak sjeo na na klupu “plavih”. Njegov tim ima ambicije da se dokopa mjesta koje vodi u Evropu, i u nedjelju je blagi favorit.

Novi trener Sloboe, Mladen Žižović, kaže da njegova ekipa može ostvariti povoljan rezultat.

– Za nas je ovo veoma bitna utakmica jer još uvijek smo u opasnoj zoni. Protiv Željezničara smo došli do bitnih bodova, a u nedjelju ćemo imati više igrača na raspolaganju. Tuzla City je zasluženo pobijedila prije mjesec dana, bili su bolji, a ovog proljeća su jedno od najprijatnijih iznenađenja. Pokušaćemo da dođemo do pozitivnog rezultata – kaže Žižović.

Bez obzira što u ovakvim susretima svaka strana misli samo na pobjedu, nema sumnje da bi njegovi puleni bili zadovoljni i podjelom plijena.

– To bi nas sigurno dodatno ojačalo pred narednih osam-devet kola u kojima će se sve odlučiti. Moram priznati da prevelike razlike između klubova iz donjeg dijela i gornjeg nema. Pokazali su to i susreti Krupa – Tuzla City ili Tuzla City – Sarajevo. Zbog svega toga vjerujem da ćemo pružiti dobru igru i uz potpuni angažman svih na terenu doći do povoljnog rezultata – diplomatski je rekao trener Slobode.

Šef struke Tuzla Cityja, Husref Musemić, kaže kako je Sloboda od dolaska Žižovića sasvim druga ekipa i neće njega i igrače zavarati.

– Sigurno da kada igrate utakmicu imate motivaciju da pobijedite, da budete bolji bez obzira s kim igrali. Nama su bodovi potrebni, isto kao i Slobodi, tako da možemo očekivati jednu dobru, borbenu utakmicu s obje strane. Obje ekipe željet će da naprave što bolji rezultat – smatra Musemić.

Dodaje da je svaka utakmica na svoj način važna. Kada se igra derbi, onda ona ima još veću vrijednost.

– U prvom kolu smo mi bili uspješniji, pobijedili smo sasvim zasluženo. Došao je novi trener u Slobodu, tako da je to sasvim druga ekipa. Ova nas utakmica neće zavarati, jer je ovo drugačija Sloboda, i u igračkom i u trenerskom segmentu – zaključio je Musemić.

Tuzla City na 7. mjestu ima 38 bodova, dok je Sloboda mjesto niže, ali sa 13 bodova manje.

Susret Tuzla City – Sloboda igra se na stadionu Tušanj u nedjelju od 15 sati, uz prenos na Moja TV. (mp, tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *