Mladi luk bogat je vitaminima i mineralima, i odličan u zaštiti zdravlja. Ima antibakterijska svojstva pa štiti od upala, pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje probave.
Zeleni dio mladog luka nikako ne bi trebalo bacati jer se u njemu nalaze sastojci odlični za zdravlje.
Ovo je pet razloga zašto ga trebate jesti, posebno jer ga ima svukuda.
Štiti srce: Pun je antioksidansa koji štiti ćelije u tijelu od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.
Dobar je za vid: Štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnice. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovog vitamina mogu patiti od noćnog sljepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko tri odsto dnevnih potreba za vitaminom A.
Jača kosti: Vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 odsto preporučene doze vitamina K i oko dva odsto vitamina C. I jedan i drugi važni su sa gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.
Snižava holesterol: To čini posebno njegov zeleni dio koji neki ljudi bacaju, a bolje bi bilo da ga pojedu. Osim što snižava nivo lošeg holesterola u krvi, pomaže i u regulisanju nivoa šećera.
Za ljepšu kožu: Pomaže tijelu u proizvodnji kolagena koji je važan za lijepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama, piše Miss7. (tl)