Ratni veterani tri vojske iz regije na komemoraciji u Boderištu kod Brčkog

Ratni veterani, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nazočili su obilježavanju obljetnice stradanja hrvatskih branitelja, pripadnika 108. brigade HVO-a u selu Boderište kraj Brčkog.

Prema navodima predsjednika Udruge obitelji branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne – Brčko (UOPIN Ravne – Brčko) Ive Anđelovića, 8. ožujka 1993. godine jedinice Vojske Republike Srpske napale su selo Boderište u jutarnjim satima.

U tom napadu poginulo je osam branitelja, pripadnika HVO brigade Ravne Brčko, dvojica su ranjena i zajedno s nekoliko civila zarobljena. Tijekom dana zaustavljen je daljnji prodor i vraćeno stanje na početne položaje. U tim kontra-okršajima stradalo je i 13 pripadnika Vojske Republike Srpske, priopćeno je iz Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

– Na današnji dan mi se sjećamo naših branitelja s prostora Boderišta i drago mi je da su sa nama danas, po prvi put, i predstavnici Centra za nenasilnu akciju, mirovne organizacije koja okuplja veterane iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, da svi zajedno odamo počast stradalima na čemu im svima koji su došli zahvaljujem – kazao je Anđelović.

Ratni veteran 108. pješačke brigade HVO-a iz Brčkog Mirko Zečević Tadić, kazao je da danas odaje počast braniteljima koji su stradali braneći svoja ognjišta, ali i da suosjeća sa žrtvama suprotne strane.

– Ja ne mogu da mrzim ljude s druge strane i trebamo da oprostimo svim ljudima nebitno kojoj strani da su pripadali. Da pokušamo da nastavimo život jedni s drugima, ako je to ikako moguće da nastavimo taj put ka pomirenju i boljem suživotu i da napokon nastavimo da živimo ovdje zajedno, kako nam ne bi za nekih deset, dvadeset, pedeset godina, ponovo došao rat – izjavio je Zečević Tadić.

Amer Delić, ratni veteran Armije RBiH i član Centra za nenasilnu akciju, dodao je kako je namjera ratnih veterana bila prisustvovati objema komemoracije i iskazati počast svim žrtvama, te tako poslati poruku pomirenja.

– Živimo naše živote kao da smo osuđeni na čekanje, čekamo da za nas neko učini neka djela kako bismo normalno živjeli, čekamo da neko učini naše prostore sigurnim i za nas i naša pokoljenja. Ne treba čekati, treba se sjećati i rata i ljudi koji su u njemu stradali i djelovati poučeni tim iskustvom kroz koje smo prošli. Potrebno je da se uvažavamo i nađemo mjesta u srcu za sve stradale. Željeli smo posjetiti i susjednu Grbavicu gdje se ta zajednica sjeća svojih poginulih pripadnika VRS-a na današnji dan, ali nažalost u ovim uvjetima to nismo uspjeli i nadam se da ćemo to biti u prilici naredne godine – izjavio Delić.

Đoko Pupčević, veteran VRS-a iz Šamca i suradnik Centra za nenasilnu akciju, podsjetio je da ta organizacija od 2003. godine sudjeluje na komemoracijama za stradale civile i vojnike svih strana u proteklom ratu.

– Danas smo došli ovdje da se poklonimo žrtvama Boderišta jer smatram da je važno da radimo na pomirenju i opraštanju jedni drugima, a da pri tom ne zaboravljamo na žrtve – rekao je Pupčević.

Ratni veterani iz regije u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su nazočili komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Ahmićima kod Viteza, Grabovici kod Mostara, Skelanima kod Srebrenice, Briševu i Zecovima kod Prijedora, Korićanskim stijenama, Stupnom Dolu kod Vareša, Boderištu kod Brčkog, Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina, saopćeno je iz Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Podijeli

2 0 komentara

    • If you keep playing the blame game forever, the tensions will remain forever, or do you want to cleanse the “offending” parties from the areas? Now that's how war starts.

      I guess you didn't fight back then. So you have NO say. End of. Even ME as a foreigner, fought to protect civilians in that horrid, meaningless war. One of the few hundreds who did. To protect total strangers from total strangers. So i think my words carry more weight here.
      THIS day is not an easy day for me, or any of my fellow squaddies. Even now 30 years later.
      So take your entitled ass back to school and stop trying to start another war.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *