Novi hladni talas stigao u BiH

I baš kako su meteorolozi i predviđali, nakon toplijeg početka februara sa temperaturama zraka iznad deset stepeni celzijusa, u našoj zemlji temperatura je ponovo pala ispod nule.

Živa na termometru od minus -20, zabilježena je na Bjelašnici. Prema ocjeni mnogih, ovo je mjesec smjene godišnjih doba.

U samo nekoliko dana, smijenila su se gotovo sva godišnja doba. Snijeg koji je prekrio ulice početkom januara, brzo su otopile proljetne temperature nakon kojih su uslijedile obilne padavine. Ipak, da zimi nije kraj, pokazao je novi hladni talas.

“Imali smo dosta toplo vrijeme u proteklih desetak dana, a već smo sad svjedoci izrazito hladnog vremena,” rekao je iz Federalnog hidrometeorolоškog zavoda BiH Bakir Krajinović.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda podsjećaju da temperatura vazduha zavisi od vazdušnih struja, te da nagle promjene vremena u našem području nisu neuobičajene. Prema stranici Weather.ba, hladni talas će trajati do sredine naredne sedmice.

“Sve ove vremenske prilike nisu ništa neuobičajeno za naše uslove. Ipak mi pripadamo kontinentalnoj, izmjenjenoj kontinentalnoj i jadranskoj klimi, tako da su sve to normalni uslovi za naše prostore,” istakao je Krajinović.

S obzirom na to da smo prethodnih nekoliko dana imali nešto više temperature, ljekari upozoravaju da se u narednim danima treba bolje čuvati.

“Ako moraju nešto obaviti u toku dana, kada su ipak malo temperature više nego ujutru i naveče. I naravno adekvatno se obući i obuti, posebno oni koji imaju problema sa pritiskom, srce i plućima, kazala je dežurni ljekar Hitne pomoći Sarajevo dr Zakira Pašić.

Iz federalnog hidrometerološkog zavoda kažu da je ova zima natprosječno topla, ali da će niske temperature potrajati do kraja mjeseca. Padavine se očekuju u cijeloj zemlji, čak i u Neumu, tako da se treba dobro obući. (BHRT)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *