Izbori 2020: Sportisti se nisu proslavili, u GV novi samo Ovčina i Tanasilović

Na izbornim listama više stranaka našla su se i brojna imena poznatih sportista, trenera ili sportskih funkcionera.

Jasno je da su stranke željele za svoju korist kapitalizirati njihovu popularnost. Donekle je to iskoristio jedino SDP, koji je na listi imao čak devet bivših ili sadašnjih sportista, trenera, profesora, funkcionera…

Međutim, samo dvojica novih ušla su u Gradsko vijeće Tuzle, tri su izborili novi mandat, dok su ostali doživjeli veći ili manji fijasko.

Od osam mandata, SDP će u Gradskom vijeću imati čak pet sa sportskim “pedigreom”, što bi moglo da znači da će sport u gradu, konačno, imati daleko veću podršku nego do sada. Ili se varamo!

Troje esdepeovaca su starosjedioci: Alen Kapidžić (FTOS – 1.309 glasova), Elvir Bijedić (fizioterapeut – 1.380) i Merima Softić Sprečić (bivša karatašica – 1.128).

Jedina dva nova člana Gradskog vijeća iz “reda sportista” su rukometaš Alen Ovčića (1.309) i košarkaš Miodrag Tanansilović (1.069) koji je, da kažemo, “preko noći” preskočio “Bingovog” aduta, direktoricu Lidiju Zulić, i ušao u GV.

Nisu uspjeli ući u vijećničke klupe: Gradimir Crnogorac, šef stručnog štaba Slobode (SDP – 937 glasova), bivši advokat FK Slobode Dino Kikanović (SDP – 989), košarkaški trener Jadranko Biberović (SDP – 630), predsjednik RK Jedinstvo, Milenko Tadić (SDP – 525), te sportski funkcioner i veteran Mišo Hrgovčić (SDP – 537).

Na drugim listama “sportaši” su doživjeli pravi debakl. Tako je poznati ortoped i sportašima veoma važan ljkar, dr. Hajrudin Kačar (SD BiH) dobio 398 glasova, a na istoj listi Midhat Čejvanović Mido imao je naklonost 212 glasača.

Dalje, bivši košarkaš Azur Korlatović, nosilac liste za GV stranke Narod i pravda dobio 242 glasa, a na ovoj listi bio je i rukometni delegat Alija Hasić sa 86 glasova.

Na listi DF-a trener Nermin Hasić dobio je 75 glasova, dok je pet glasova više dobio bivši rukometaš  Dževad Jahić (NBL). Uzgred, na listi NBL za Novo Sarajevo novinar Sinan Sinanović je dobio 302 glasa, ali za malo nije ušao u Općinsko vijeće.

Ipak, ovo nije ništa kako je prošla nekada najbolja bh. košarkašica Razija Mujanović koja je kao kandidatkinja Nezavisnog bloka u Općini Ilidža osvojila tek 45 glasova, što, naravno,  neće biti dovoljno da se smjesti u vijećnićku klupu.

Evo kako bi, inače, trebalo izgledati Gradsko vijeće u Tuzli:

SDP 8, SDA 5, SD BiH 4, Tuzlanska alternativa 2, SBB 2, Platforma za progres 2, DF 2, Naša stranka 1, Stranka za BiH 1, PDA 1, HDZ BiH 1, te Nedžad Jusić (nacionalne manjine). (tl – Foto: D. Zabuš)
Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *