Ruski opozicionar Aleksej Navaljni počeo samostalno da ustaje iz kreveta

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni počeo je samostalno da ustaje uz kreveta, saopšteno je danas iz berlinske bolnice „Šarite” gdje je na liječenju.

Navaljni je u Njemačku prebačen avionom 20. avgusta, dva dana pošto mu je pozlilo tokom leta iz Sibira.

Testovi sprovedeni u njemačkoj laboratoriji, koje su u ponedeljak potvrdile i dvije nezavisne laboratorije u Švedskoj i Francuskoj, pokazuju da je otrovan nervnim agensom iz grupe novičok.

Njegove pristalice tvrde da je otrovan po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali Kremlj poriče bilo kakvu povezanost.

Prerano je procijeniti dugoročni uticaj trovanja na njegovo stanje, dodaju iz bolnice.

Vlada Njemačke u ponedeljak je saopštila da su dvije laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile rezultate njemačkih testova koji pokazuju da je Navaljni otrovan novičokom.

Ministar spoljnih poslova Njemačke Haiko Mas je, komentarišući izjavu ruskih zvaničnika da ih Nemačka nije obavestila o detaljima, izjavio kako nije očekivao da njegova zemlja bude tako oštro kritikovana nakon rezultata analiza.

Nakon što su stigli rezultati laboratorije u Francuskoj, predsjednik ove zemlje Emanuel Makron obavio je telefonski razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Mackron je izrazio duboku zabrinutost za čin trovanja Alekseja Navaljnog i istakao važnost sprovođenja hitne istrage, koja bi utvrdila okolnosti i odgovornost za pokušaj trovanja”, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Putin je odgovorio da je „neukusno” iznositi neutemeljene optužbe, rečeno je iz Kremlja, a takođe je pozvao Njemačku da Rusiju upozna sa detaljima sprovedenih medicinskih testova.

Iz Kremlja kažu da su već započeli istragu ovog slučaja i da neće podleći pritisku drugih država.

Glavnom Putinovom kritičaru pozlilo je 20. avgusta tokom leta iz Tomska za Moskvu.

Avion je morao prinudno da sleti, a Navaljni je prvo tri dana liječen u bolici u Tomsku dok nije prebačen u bolnicu Šarite u Berlinu.

Navaljni je poznat kao borac protiv korupcije i čovjek koji je Putinovu stranku Jedinstvena Rusija nazvao partijom „prevaranata i lopova”.

Nekoliko puta je bio u zatvoru u Rusiji, a svaki put je govorio da su optužbe imale političku osnovu.

U prošlosti su kritičari Putina više puta bili mete napada u Rusiji, a Kremlj je svaki put negirao umješanost.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *