Sivro: Od online nastave treba bježati, ona je nužno zlo

Od početka naredne sedmice u Srajevu bi se u školske klupe trevalo vratiti još 14.000 učenika, 10.000 u osnovnim i 4.000 u srednjim školama. Sigurno je da će u uslovima epidemije koronavirusa ovo predstacvljati značajan izazov za sve škole, kao i za svakog nastavnika ponaosob.

Erzumana Fukelj, zamjenica predsjednika Udruženja direktora osnovnih škola u Sarajevu kaže kako je potrebno što prije vartiti djecu u škole.

– S obzirom na ovaj probni period u trajanju od dvije sedmice, sve škole su imale intenzivan nadzor od različitih vrsta inspekcija, kao što su sanitarna inspekcija, epidemiolozi, inspekcija Ministarstva obrazovanja i Pedagoškog zavoda. Po rezultatima kontrola, škole su uspješno odgovorile onome što se očekivalo od njih u ove dvije sedmice. Ova odluka znači da Ministarstvo ima povjerenja da ćemo mi i u narednom periodu vratiti učenike u škole, kazala je Fukelj.

Prema njenim riječima, problem može predstavljati činjenica da nemaju sve škole jednake kapacitete za organizovanje nastave u uslovima epidemije.

– Tu bi bilo potrebno više koordinacije između Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva i Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola, kako bismo mogli usaglasiti koje su to mjere koje smo mi trenutno u mogućnosti ispoštovati. Kada je u pitanju način organizacije nastave, model koji je ponuđen je potpuno isti kao i u prethodnom periodu. U ove dvije sedmice se pokazalo da to odlično funkcioniše kod učenika u razrednoj nastavi, a očekujem da će funkcionisati i u predmetnoj nastavi. Međutim, to može predstavljati organizacioni problem, kao što je u slučaju kada nastavnik radi u dvije škole, pa treba iz jedne škole stići u drugu. Tada se moraju uskladiti termini nastave za tu djecu, dodala je Fukelj.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja FBIH u Kantonu Sarajevo Saudin Sivro smatra kako je Ministarstvo obrazovanja ponudilo najbolje moguće rješenje.

– Svaki profesionalac u prosvjeti najviše voli raditi s djecom uživo u učinioci. To je okruženje koje je on odabrao da radi i mislim da ćemo, nakon ogromne pauze od februara, jedva dočekati da se učenici vrate u školske klupe. Izazov će biti raditi u grupama u predmetnoj nastavi. Taj kvalitet nastave za sve učenike u cjelini neće biti na onom nivou, jer će samo jedna grupa dolaziti jedne sedmice, a sljedeće sedmice druga grupa. Ona grupa koja bude kući, ona će dobijati samo informacije. Prosvjetni radnici još uvijek ne razumiju da nemaju obavezu da rade dupli posao. To niko od njih ne očekuje. Oni to fizički ne bi mogli raditi. To ne bi bilo ni kvalitetno. Određeni sadržaji mogu se raditi kao vannastavne aktivnosti online, ali mi u Sindikatu smatramo da je online samo nužno zlo. Od online nastave treba bježati. Djecu treba postepeno vraćati u škole i vrlo je bitno da zadržimo ovaj stepen odgovornosti svih aktera, tadnika, nastavnika u školama, učenika i roditelja, jer mi u prve dvije sedmice nismo imali niti jedan slučaj širenja zaraze, istakao je Sivro.(oslobođenje,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *