Senat UNTZ odobrio bezuslovni prelazak studenata u narednu godinu studija

Senat Univerziteta u Tuzli na današnjoj sjednici odobrio je bezuslovni prelazak za sve studente na Univerzitetu u Tuzli, uz jedinu obavezu plaćanja nepoloženih ispita.

S tim u vezi, i ovaj rezultat se dodaje u uspjehe SPUT-a kao što su:
-riješen status imatrikulanta
-produžen status apsolventa za 6 mjeseci(ranije 31.marta, aktivnost SPUT- cijelu akademsku godinu)
-riješeno SVP plaćanje(ranije je u slučaju obnove student pri upisu naredne godine morao uplatiti puni iznos školarine, aktivnošću SPUT-a student već nakon prve godine prelaska sa SVP na budžet zadržava prava budžeta u daljem toku studija, izuzev studenta koji gubi status studenta)
-povećanje broja ispitnih rokova sa četiri na osam u akademskoj godini
-tzv. “Socijalni rok”, koji je bio omogućen studentima koji su imali jedan predmet za uslov, borbom i zalaganjem uspjeli smo da na isti mogu izaći svi studenti te polagati do dva ispita
-izboren član 135. Zakona o visokom obrazovanju, koji štiti studente od novih nastavnih predmeta te im omogućava bezuslovan prelazak sa pretposljednje na posljednju godinu studija, u slučaju izmjene Nastavnog plana i programa
-izboreno komisijsko polaganje ispita, gdje predmetni nastavnik nema pravo biti član komisije (sazivanje komisije besplatno)
-smanjena školarina na drugom ciklusu studija sa 3800KM na 2400KM
-prenos dva predmeta na narednu godinu studija, bez obzira kojoj studijskoj godini predmet pripada
– višegodišnje produžavanje roka studentima za završetak drugog ciklusa studija
-učestvovanje u obezbjeđivanju sredstava za adaptaciju studentskih domova,koji više ne liče na “izbjegličke” kampove

-U ime svih studenata, zahvaljujemo se rektorici Nermini Hadžigrahić kao predsjedavajućoj Senata, te svimprofesorima članovima Senata UNTZ koji su jednoglasno, nakon više tematskih razgovora o ovom u prethodnom periodu, jednoglasno podržali naš zahtjev. Također hvala i Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona, koja je omogućila Senatu UNTZ da može donijeti ovu vrstu odluke za naše studente u ovom teškom vremenu za sve.
Studente molimo da uče, jer ispiti ostaju kao obaveza polaganja i sticanja novih znanja i vještina. Koristimo priliku da se zahvalimo i kolegama članovima Senata iz reda studenata, koji su omogućili uveliko da odluka dobije ovakav epilog – napominuli su iz Studentskog parlamenta UNTZ.

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *