Hrvatska: U performansu “Milimetar” gurali zgradu Sabora

Konceptualni umjetnik Siniša Labrović izveo je performans “Milimetar” tijekom kojeg je, uz sudionika pokušao pogurati zgradu Hrvatskog sabora za milimetar prema i tako, kako navodi, “staviti Sabor u idealan svemirski položaj koji bi osigurao da Sabor ubuduće radi u duhu istine, tolerancije i rada za opće dobro građana Republike Hrvatske”, javlja Anadolu Agency (AA).

Labrović je prije samog performansa okupljenim aktivistima, sudionicima performansa, održao govor u kojem je rekao kako je, prateći rad Hrvatskog sabora zadnjih 30 godina, “ostao zapanjen njegovim sastavom i radom”.

“Ostajao sam često šokiran kakva bulumenta idiota, političkih štetočina – ponekad i ratnih zločinaca, zlotvora i niškoristi sjedi u njegovim klupama osiguravajući kontinuitet općeg propadanja, a za korist političke i svake druge mafije”, poručio je Labrović tijekom umjetničke intervencije.

Dodao je kako je stoga izradio horoskopsku kartu i izračun položaja zgrade Sabora te zaključio kako je potrebno pomaknuti zgradu za milimetar.

“Ne radi se uopće o tome da su članovi Sabora uglavnom bili politički kriminalci i ništarije, nego su sam položaj zgrade i horoskopska sudbina odredili našu sudbinu zadnjih 30 godina. Sabornici su htjeli najbolje ali je svemir bio jači”, zaključio je Labrović.

“Pogurajmo Sabor! Milimetar za budućnost!”, poručio je, nakon čega je zajedno s dvadesetak sudionika umjetničke intervencije nazvane “Milimetar” gurao zgradu Sabora 3 minute i 17 sekundi.

Siniša Labrović jedan je od istaknutijih suvremenih hrvatskih konceptualnih umjetnika koji je po svojim performansima, akcijama i intervencijama u raznim medijima poznat i međunarodno.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *