Ako se turist zarazi koronom u Hrvatskoj, HZJZ napokon objavio upute

U Hrvatskoj trenutno boravi više od 130.000 turista. Hrvatska je prije par tjedana otvorila granice, a do danas nisu donesene detaljne upute o tome kako postupati ako se turist u Hrvatskoj zarazi koronavirusom.

Upravo zbog toga danas je reagirao Istarski stožer, koji je stvari uzeo u svoje ruke i objavio kako svi gradovi i općine u Istri do utorka moraju odrediti moguće kapacitete, odnosno smještaj koji će poslužiti za karantenu i samoizolaciju turista s eventualnom sumnjom na zarazu koronavirusom.

Ustvrdivši kako već tri tjedna čekaju protokol Nacionalnog stožera o tome kako će se postupiti u slučaju pojave bolesnih turista, s obzirom na to da je u Istri već više od 40 tisuća turista, odlučili su samostalno donijeti spomenutu odluku.

Nedugo nakon ove objave Istarskog stožera, Hrvatski zavod za javno zdravstvo napokon je objavio detaljne upute za slučaj zaraze turista u Hrvatskoj.

Gost s koronom odmah se prebacuje u zdravstvenu ustanovu

Strani turisti kojima bude potvrđena korona odmah se prebacuju u za to određenu zdravstvenu ustanovu, dok se domaći turisti, ako nemaju simptome, upućuju u izolaciju kod kuće, vlastitim prijevozom.

Strani gosti koji su kontakti oboljelog mogu se i prije isteka izolacije oboljelog vratiti u svoje matične države, nakon konzultacija sa zdravstvenim vlastima. Zaposlenici u smještaju u kojem je bio smješten zaraženi turist, a koji su također zaraženi, moraju biti podvrgnuti bolničkom liječenju ili izolaciji. Zaposlenici kojima nije potvrđena bolest, a bili su u kontaktu sa zaraženim turistom, moraju u izolaciju.(ip,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *