Pritisak je prešao sve granice, zaštititi nezavisnost pravosuđa

Pravosuđe je pod pritiskom, poručeno je sa sjednice VSTV-a BiH, o čemu će se sutra i pismeno oglasiti. Nakon izjava i saopćenja iz SDA, koja su u vezi s predmetom Respiratori, pitaju se, hoće li tužioci ubuduće morati kucati na vrata strankama da bi se konsultovali koga smiju procesirati, a koga ne?

Pritisak na pravosuđe jači je nego ikada, složili su se članovi VSTV-a BiH. Prijetnje smrću glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH, te izjave članova SDA zbog predmeta Respiratori ponukali su ih da raspravljaju o zaštiti nezavisnosti pravosuđa.

“Govorili smo o političkim pritiscima koji su uslijedili nakon predmeta Respiratori – odnose se na izjave i saopćenja koje su davali predstavnici SDA. Ocijenili smo da se radi o brutalnom, očiglednom, flagrantom i opasnom pritisku. VSTV BiH je jednoglasno to podržao”, kazao je predsjednik tog tijela Milan Tegeltija.

Grešaka u pravosuđu ima, ali se ne može reći da je kompletno korumpirano, smatra Ružica Jukić. Poručeno je i da je trenutno na sceni ozbiljan progon tužilaca te njihova diskreditacija u javnosti.

“Znači li ovo značiti da mi u bućnosti trebamo kucati na vrata političkih vlast i pitati koga ćemo procesirati. Taj osjećaj su ljudi dobili, osjećaj ugroženosti izvan Tužilaštva BiH, svi tužioci koji se bave ovim poslom. Je li ovo poruka da u budućnosti, kada budemo radili na svom terenu, moramo se tako ponašati”, pita Slavo Lakić, član VSTV-a BiH.

Članica VSTV-a BiH Ružica Jukić ističa kako je ovaj slučaj do sada najbrutalniji: “Sada je kulminiralo i o nacionalnosti tužilaca i sudija i mislim da se to mora riješiti. Mi možemo sada samo dati glas i mišljenje šta to predstavlja, ali takvi moraju biti sankcionisani”.

VSTV BiH je usvojio i zaključak da bude preispitana presuda Suda BiH o ukidanju Pravilnika o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija. Rečeno je da bi ovom presudom moglo doći do obustave imenovanja sudija, što je nedopustivo. Također će uputiti i inicijativu za ocjenu ustavnosti ove presude Suda BiH.(ftv,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *