Rad ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj: Jedna nova mjera može pomoći mnogima

U ponedeljak, 11. svibnja, ponovno se otvaraju ugostiteljski objekti. Za početak će moći raditi samo oni koji imaju terase.

Zadar je primjer turističkog grada koji ima dosta ugostiteljskih objekta u gradskoj jezgri, gdje je prilično tijesno.

“U ponedjeljak će otvoriti par lokala, koji imaju svoje stalne zaposlene, zadovoljni su s ovim mjerama koje trenutno postoje i krenut će to. U ponedjeljak će se vjerojatno moći popiti kava bar na dva-tri mjesta u gradu, a onda će se slijedom toga otvarati dalje”, kaže za HRT Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja.

Odluci prethodi složena računica:

“Ljudi koji imaju poslovne prostore ili javne površine, to nisu zanemarivi iznosi, zasad ih ne plaćamo, što je stvarno mjera koja nam je pomogla i olakšala nam je i financijski, ali i psihički, tako za dalje je prijedlog da se susrećemo s pročelnicima, s gradonačelnikom, ako treba i na dnevnoj bazi, da pratimo situaciju”, kaže.

“Ugostitelji su inače navikli ovako živjeti, sad treba i gradska uprava naučiti tako živjeti. Mi se cijeli život tako prilagođavamo kiši, vremenu, događanjima, financijama, terorizmu, krizama… To je sastavni dio našeg posla i našeg života”, kaže.

Capak je jučer demantirao da će ugostiteljima trebati pleksiglas da ograde stolove, što se ranije moglo čuti s više strana.

“Mi nećemo tu neke posebne dodatne uvjete, nećemo stavljati pleksiglase. Ideja je kad blagajnica osam sati sjedi za blagajnom, da bude barijera, u kafićima i restoranima nema smisla. Trebat će biti razmak, osim među članovima obitelji. Vidio sam u nedjelju u crkvi natpis ‘za obitelji’. Obitelji mogu sjediti zajedno, to se može napraviti u restoranima”, rekao je Capak jučer ujutro.

No pitanje je kako će brojni ugostitelji u centrima gradova, pogotovo u Dalmaciji, organizirati posao s obzirom na to da se često radi o malim terasama i uskim ulicama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki hrvatski gradovi prihvatili ideju iz Litve

Kako će ugostiteljski objekti raditi, nije sasvim poznato. Detaljne upute za sada nisu objavljene, to se očekuje sljedećih dana. Najvažnija promjena je da će, barem u početku, raditi samo terase. Dakle, neće biti moguće sjesti u kafić ili u restoran. Samo će ta mjera eliminirati brojne ugostitelje koji ovise o unutarnjem prostoru jer nemaju terase ili su im terase malene.

U Europi se, što se tiče kafića i restorana, pojavila još jedna ideja. U Litvi, odnosno Vilniusu, gradske vlasti dopustile su ugostiteljima da prošire svoje terase tamo gdje je to moguće. (ip,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *