Med je jedna od najboljih prirodnih namirnica koja posjeduje brojna ljekovita i nutritivna svojstva, te se od davnina koristi u liječenju zdravstvenih tegoba.
Jedna studija je pokazala i da ga alternativna medicina koristi u tretiranju rana, ali i raznih bolesti.
S obzirom na to da je koronavirus uzdrmao svijet, pravo je vrijeme da ojačavamo imunitet.
Stoga vam donosimo sve pozitivne učinke konzumiranja jedne kašičice meda dnevno.
Čisti kožu
Med sadrži razne proteine, hidrogen peroksid i glukonsku kiselinu, te djeluje antibakterijski. Koristi se u njezi kože jer liječi ranice i akne.
Aminokiseline koje se nalaze u medu obnavljaju tkivo i održavaju potkožna vlakna čvrstima. Osim toga, pun je melatonina koji se otpušta tokom sna i pomaže koži da održi zdrav izgled.
Pomaže detoksikaciji tijela
Naš organizam je svakodnevno pod uticajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. Stoga je detoksikacija potrebna. Med sadrži flavonoid koji služi ublažavanju neravnoteže radikala, toksina, i antioksidanasa u tijelu koji vodi oštećenju tkiva.
Poboljšava fizičku kondiciju
Med je bogat nutritivnim ugljenim hidratima koja jača tijelo, te je omiljen među sportistima. Pojačava intenzitet vježbanja.
Skida višak kilograma
Možda med sa svim svojim kalorijama zvuči kao neobičan način za skidanje kilograma, on zapravo jako puno pomaže.
Studije su pokazale da konzumiranje meda umesto proizvoda punih saharoze ima bolje učinke i pomaže kod mršavljenja. Osim toga, tablete koji kontrolišu kilažu pokazale su lošije rezultate u odnosu na med.
Kvaliteniji san
Konzumiranje meda prije spavanja je jedna od najstarijih, a isprobanih metoda koja pomaže regulisanju sna.
Toplo mlijeko ili čaj od kamilice s nekoliko kašičica meda otpušta insulin koji u mozak šalje triptofan.
On je zaslužan za otpuštanje serotonina koji postaje melatonin i regulira ritam spavanja.
Smanjuje anksioznost i stres
Med smanjuje i nivo stresa s kojim se svakodnevno susrećemo jer omogućava dovoljnu količinu kvalitetnog sna.
Smanjuje nivo holesterola
Visok nivo holesterola može biti fatan jer uzrokuje srčani i moždani udar. Redovno konzumiranje ograničava povećanje glukoze u krvi, te smanjuje ukupan nivo holesterola i triglicerida, pokazala je studija.
Poboljšava pamćenje i zdravlje mozga
Holesterol u tijelu može da utiče i na bolesti moždanog sistema, te dovede do Alchajmerove bolesti.
Upravo med smanjuje nivo holesterola, a time i mozak drži zdravijim.
Jača imunitet
Bogat je antioksidansima i antibakterijskim svojstvima, te jača imunitet koji je ugrožen zbog nedostatka sna, loše ishrane i stresa.
Olakšava pojavu povratka kiseline u jednjak
Bolest čiji je simptom između ostalih i žgaravica ublažit ćeš konzumacijom meda koji ima protuupalna svojstva.
Osim toga, ljepljiv je te se duže zadržava u jednjaku kao membrana koja sprječava ili ulažava povratak kiseline iz želuca.
Jača srce
Antioksidansi koji se nalaze u medu smanjuju rizik od srčanih bolesti, pokazala je studija.(rsa,tl)