SDP BiH i Naša stranka: Šta piše u krivičnoj prijavi protiv Asima Sarajlića, Delalića i Šehovića?!

Novinarima je na uvid predočena i krivična prijava koju su potpisali predsjednici SDP-a i Naše stranke Nermin Nikšić i Predrag Kojović.

Danas su u Sarajevu press konferenciju održali SDP-a BiH i Naše stranke povodom podnošenja prijave o sumnji na počinjenje krivičnih djela protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića.

Oslobođenje dovosi video snimak press konferencije i obraćanja predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića i ostalih:

Novinarima je na uvid predočena i krivična prijava koju su potpisali predsjednici SDP-a i Naše stranke Nermin Nikšić i Predrag Kojović, a šta u njoj piše, pogledajte u nastavku:

Kojović i Nikšić krivičnu prijavu su predali Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, a detaljnije o ovome govorili su na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama SDP-a BiH u Sarajevu.

Nikšić je rekao da su ove dvije stranke već ranije najavile i obećale da će pokrenuti krivičnu prijavu protiv aktera afere „Asim“.

– Očito je gospodin Sarajlić žrtveno janje i čovjek koji je prihvatio na sebe sav teret odovornosti, iako je valjda svima u ovoj zemlji jasno da se ništa nije moglo dešavati bez znanja rukovodstva SDA i ljudi iz SDA instaliranih u obavještajnim službama BiH – kazao je Nikšić.

Lejla Brčić, članica Predsjedništva Naše stranke, ističe kako je snimak koji je pokrenuo aferu „Asim“ jedan od najvećih korupcijskih skandala u BiH u postratnom periodu, prenose Vijesti.ba.

– Mislim da je postojala odgovornost svih koji se pojavljuju u javnom prostoru da podnesu krivične prijave zbog onoga čemu smo svjedočili. Nije nam to nažalost nepoznato. Čak su neki i predsjednici stranaka i nosioci visokih funkcija pokušali minimizirati sve ovo što se desilo na način da nam je to svima poznato, da se to dešava. To nije stav koji smije biti prihvatljiv – rekla je Brčić.

Iznenađuje je, kaže, da je i nevladin sektor koji se bavi pitanjima borbe protiv korupcije ostao poprilično tih u ovoj cijeloj situaciji.

– Ovo je krivično djelo koje se desilo, kojem smo svi svjedočili i kojeg smo postali svi svjesni kroz razgovor koji se desio. Sramotno je da su sudionici tog skandala na određen način prećutno priznali i potvrdili da sve ono što je tamo rečeno se zaista desilo, da stoje iza toga, jer nijednom riječju to nisu negirali – navela je Brčić.

Pozvala je Tužilaštvo Kantona Sarajevo i sve nadležne institucije da maksimalno ozbiljno pristupe ovom problemu i konačno donesu naredbu o provođenju istrage, da se ispitaju akteri snimka ali i oni koji se u njemu spominju. Očekuje i, dodaje, podizanje optužnica.

Igor Stojanović iz SDP-a BiH navodi da smo kroz aferu „Asim“ dobili neoboriv dokaz „na koji način SDA zloupotrebljava institucije“, prenose Vijesti.ba.

– Ako tužilaštvo u ovom predmetu ispravno pristupi, možemo vratiti vjeru u institucije. Podnijeli smo krivičnu prijavu kako bismo došli do konačnog razrješenja i početka vraćanja institucija građanima BiH – dodao je Stojanović.

https://www.facebook.com/oslobodjenjeba/videos/961141240969472/

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *