Na “hitnoj” sjednici Skupštine nedostajalo ruku!

Nakon jednosatne rasprave dnevni red hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona nije usvojen. Glavna tačka dnevnog reda bila je smjena ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića. Opozicija je tražila i dopunu dnevnog reda sa prijedlogom smjene Nezavisnog odbora. Sa 15 glasova za, 12 protiv, i 4 uzdržana, dnevni red nije usvojen. Ovu sjednicu hitnog karaktera iniciralo je 12 zastupnika opozicije.

U članu poslovnika 12 poslanika ima pravo da delegira sjednicu hitnog karaktera sa tačkom dnevnog reda, ali da bi se izglasao dnevni red potrebna je skupštinska većina, tako da dnevni red nije usvojen.

Opozicija smatra da ministar unutrašnjih poslova TK nije iznio jasne argumente za smjenu direktora Uprave policije, Dževada Kormana, i da kašnjenje na posao i nenošenje uniforme, nisu bitniji od sigurnosti u našem kantonu.

Kazali su i da je ministar sav svoj rad usmjerio na pronalaženje mehanizama za smjenu direktora UP Dževada Kormana, čime je izazvao i reakcije međunarodne zajednice. Prema  riječima “opozicionara”, Vlada kantona želi da u potpunosti ovlada Ministarstvom unutrašnjih poslova i da na taj način vrši određena zapošljavanja, činovanja i sve ono što ne bi trebalo da radi politika.

-Mi smo one argumente koje smo iznosili u javnosti danas potkrijepili dokazima, i vidjeli ste da poslanici parlamentarne većine pa ni ministri, ni premijer, nisu odgovarali na te navode koje smo iznijeli, što govori da nemaju odgovore na sve što smo činjenično iznijeli. Evidentno je da su sve stranke ostale na početnim pozicijama. Ja sam bio uvjeren da će unutar političkih stranaka biti dovoljan broj poslanika koji će po ovom pitanju odlučiti svojom glavom i da će imati dovoljan broj ruku – kazao je Dževad Hadžić, predsjednik kluba SDP-a. (nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *