Paprika čuva srce i oči, sadrži četiri puta više vitamina C od narandže

U 100 grama svježe crvene paprike ima 92 posto vode, šest grama ugljenih hidrata, 1 gram bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana

paprike se svrstavaju u supernamirnice izvrstan izvor vitamina
(Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala – Foto: Ilustracija)

Paprike imaju brojne zdravstvene prednosti, koje ne bi trebalo zanemariti. 

Osim primamljivog ukusa, imaju i posebne ljekovite osobine zbog kojih su dobrodošle za svaki obrok.

U 100 grama svježe crvene paprike ima 92 posto vode, šest grama ugljenih hidrata, 1 gram bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana.

Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana, vitamina B2, pantotenske kiseline, niacina i kalija, vitamina K, mangana, vitamina B i magnezija.

Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida.

Sinergija vitamina C i A, karotenoida i likopena paprici daje antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.

Ovo hrskavo povrće sadrži vitamin A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju i radi na sprječavanju makularne degeneracije.

Sve paprike osiguravaju dovoljnu količinu vlakna, nešto gvožđa i folne kiseline koje pomažu da održite zdravlje crijeva, zdrav kardiovaskularni sistem i pravilnu prirodnu detoksikaciju.

Crvena paprika je također bogata vitaminom C i raznim karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi i pospješuju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema.

Žuta, odnosno narandžasta paprika osigurava beta-karoten, antioksidativni oblik vitamina A, vitamin C i kalij. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *