Tri ljetne salate koje mogu zamijeniti glavni obrok

Ove tri salate su idealne za vruće dane kada ne želimo provoditi previše vremena u kuhinji. Brze su za pripremu, bogate okusom i dovoljno zasitne da budu kompletan obrok. Savršene su i za ponijeti na posao, piknik ili laganu večeru na balkonu

(Cvekla, sir i orasi – savršena kombinacija za lagani ljetni obrok – Foto: Freepik/Ilustracija)

Ljetni dani sa sobom donose promjene u apetitu – sve manje posežemo za teškom hranom i sve više biramo lagane, svježe obroke. Umjesto da stojimo pored šporeta i pripremamo komplikovana jela, idealno rješenje su sezonske salate koje mogu biti i više od priloga – dovoljno zasitne da posluže kao ručak ili večera.

Donosimo tri jednostavna recepta za salate koje koriste svježe povrće, domaće sastojke i kombinaciju ukusa koju ćete poželjeti ponoviti.


Salata sa pečenim patlidžanom i sirom

Sastojci:

  • 2 veća patlidžana
  • 150 g domaćeg bijelog sira (mladi ili zreliji)
  • 1 čehno bijelog luka
  • Maslinovo ulje
  • Svježi peršun
  • Stari domaći hljeb ili prepečeni hljeb

Priprema:
Patlidžan isjeći na kolutove, posoliti i ostaviti 15 minuta da ispusti gorčinu. Nakon toga isprati pod vodom, obrisati ubrusom i peći na roštilju, u rerni ili na tavi uz malo maslinovog ulja. Kada patlidžan omekša i porumeni, složiti ga na tanjir. Preko toga posuti izmrvljeni sir, sitno sjeckani bijeli luk i peršun. Na kraju sve preliti maslinovim uljem i poslužiti uz komade hljeba. Salata je još ukusnija kada se malo prohladi.


Tikvice sa jogurtom, koprom i prženim orasima

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice
  • 1 čaša gustog jogurta ili kiselog mlijeka
  • 1 čehno bijelog luka
  • Svježi ili sušeni kopar
  • Šaka oraha
  • Maslinovo ulje, so

Priprema:
Narendati tikvice i posoliti, pa ostaviti desetak minuta da puste vodu. Dobro ih ocijediti rukama. U tikvice dodati gusti jogurt, sitno sjeckani bijeli luk, kopar i malo maslinovog ulja. Orahe kratko prepeći na suhoj tavi, grubo ih isjeckati i posuti po salati. Može se jesti odmah, ali i ostaviti u frižideru da se dodatno rashladi.


Cvekla sa sirom, jajima i orasima

Sastojci:

  • 2 veće cvekle (pečene ili kuhane)
  • 2 kuhana jaja
  • 100 g domaćeg tvrdog sira (ili feta sir)
  • Šaka oraha
  • Maslinovo ulje, sirće, so

Priprema:
Cveklu isjeći na kolutove ili štapiće. Dodati isjeckana kuhana jaja i sir u kockama. Orahe grubo nasjeckati i sve sastojke pomiješati. Začiniti maslinovim uljem, sirćetom i solju po ukusu. Po želji se može dodati rukola ili mladi luk. Ova salata je praktična jer može stajati u frižideru i do dva dana.


Ove tri salate su idealne za vruće dane kada ne želimo provoditi previše vremena u kuhinji. Brze su za pripremu, bogate okusom i dovoljno zasitne da budu kompletan obrok. Savršene su i za ponijeti na posao, piknik ili laganu večeru na balkonu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *