Sočni kolač s višnjama koji se topi u ustima

Pjenasti biskvit s jogurtom i hrskavim koricama krije sočne višnje uvaljane u griz. Idealna poslastica uz kafu, gotova za manje od sat vremena

(Mirisni biskvit s višnjama – desert koji se topi u ustima – Foto: Freepik/Ilustracija)

Ako tražite savršen kolač za ljetne dane, ova jednostavna i osvježavajuća poslastica s višnjama je pravi izbor. Zahvaljujući kombinaciji mekanog biskvita i kiselkastih višanja, ovaj kolač idealan je za sve prilike.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 260 g brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 500 g višanja (oprane i očišćene)
  • 30 g griza (za višnje)

Priprema:

  1. Odvojite bjelanca od žumanaca i umutite ih u čvrst snijeg. Dodajte šećer i vanilin šećer pa nastavite miksati dok se šećer ne otopi.
  2. Umiješajte jedno po jedno žumance, miksajući između svakog dodavanja.
  3. Dodajte ulje i jogurt pa sve kratko sjedinite.
  4. Ručno umiješajte brašno i prašak za pecivo dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  5. Tepsiju dimenzija 19×33 cm namastite i pobrašnite. Izlijte smjesu i poravnajte je.
  6. Višnjama dodajte griz, promiješajte, zatim ih rasporedite po smjesi i lagano utisnite.
  7. Pecite kolač u zagrijanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
  8. Ohladite, pospite šećerom u prahu, narežite i poslužite.

Savjet: Jogurt daje dodatnu sočnost, a griz upija višak soka iz višanja, čineći kolač idealno izbalansiranim.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *