Mrkva – saveznik zdravlja i ljepote tokom ljeta

Mrkva nije samo ljetna užina – ona je i snažan saveznik zdravlja i ljepote. Štiti kožu od sunca, poboljšava vid i jača imunitet, a bogatstvo beta-karotena čini je idealnom za bronzani ten i mladalački izgled

(Skromna namirnica s moćnim zdravstvenim prednostima – Foto: Freepik/Ilustracija)

Mrkva nije samo ukusna i lako dostupna namirnica, već je i jedan od najmoćnijih saveznika zdravlja – naročito tokom ljetnih mjeseci. Bogata beta-karotenom, vitaminima A, C, K i B8, kao i folatom, kalijem, željezom, bakrom i manganom, mrkva pruža brojne koristi za organizam – od zaštite kože do jačanja srca.

Ljetna zaštita kože

Osim u prehrani, mrkva ima važno mjesto u ljetnoj njezi. Beta karoten djeluje kao prirodni štit od UV zraka, sprečava oštećenje kože, pospješuje postizanje bronzanog tena i usporava starenje. Vitamin A iz mrkve podstiče obnovu kože, dok vitamin C učestvuje u sintezi kolagena, pružajući koži elastičnost i smanjujući pojavu bora.

Za dodatnu njegu, možete napraviti masku od mrkve: pomiješajte dvije kašike rendane mrkve s malo meda, nanesite na lice, ostavite da se osuši i isperite.

Vid, imunitet i prevencija bolesti

Najpoznatija korist mrkve je zaštita vida. Vitamin A i beta karoten štite od glaukoma, katarakte i makularne degeneracije. Redovno konzumiranje ovog povrća jača imunitet, a antioksidansi poput karotenoida i poliacetilena djeluju preventivno protiv kancera – naročito pluća, debelog crijeva i prostate.

Zdravlje srca i krvnih sudova

Mrkva je korisna osobama s povišenim pritiskom i srčanim problemima. Zahvaljujući beta-karotenu, alfa-karotenu i luteinu, mrkva reguliše holesterol i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Detoksikacija i zdravlje jetre

Visok nivo vitamina A pomaže u izbacivanju toksina iz organizma, a vlakna čiste jetru. Mrkva smanjuje masne naslage u ovom organu i može smanjiti rizik od hepatitisa, ciroze i holestaze.

Oralno zdravlje i mladalački izgled

Grickanje mrkve čisti zube i desni, potiče lučenje pljuvačke i smanjuje kiselost u ustima – čime se sprečava karijes. Redovno konzumiranje ovog povrća podstiče proizvodnju kolagena, sprečava starenje kože i osigurava svjež i ujednačen ten.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *