Prirodna podrška probavi: Kako šljive utiču na metabolizam?

Šljive mogu ubrzati metabolizam i do 90 posto zahvaljujući sorbitolu, vlaknima i polifenolima. Osim što potiču probavu, pomažu u sagorijevanju masti i regulaciji šećera u krvi. Najveći učinak imaju kada se konzumiraju svježe

(Ljetno voće s moćnim učinkom: Šljive potiču rad crijeva i sagorijevanje masti – Foto: Freepik/Ilustracija)

Osim što su poznate po svom blagom laksativnom djelovanju, šljive imaju značajan utjecaj na ubrzanje metabolizma i regulaciju probavnih procesa. Zahvaljujući kombinaciji prehrambenih vlakana, sorbitola i polifenola, konzumacija šljiva može povećati brzinu metabolizma i do 90 posto, pokazuju nova istraživanja iz oblasti nutricionizma.

Sorbitol, prirodni alkoholni šećer koji se nalazi u šljivama, djeluje kao blagi stimulans crijevne peristaltike, bez negativnog utjecaja na nivo šećera u krvi. Uz njega, ključnu ulogu ima i chlorogenic acid – moćni antioksidans koji može ubrzati oksidaciju masnih kiselina i poboljšati osjetljivost na inzulin.

Šljive takođe doprinose zdravlju crijevne mikrobiote, čime dodatno pospješuju bazalni metabolizam. Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija 100 grama šljiva kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom može stimulisati sagorijevanje masti, dok je kod muškaraca uočen poboljšan rad crijeva i smanjenje upalnih markera u organizmu.

Najveće zdravstvene koristi ostvaruju se kada se šljive konzumiraju svježe, ali i termički obrađene, poput šljivopite, mogu biti dio uravnotežene prehrane.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *