Šta jesti za zdrava crijeva? Probiotici i prebiotici iz vaše kuhinje

Ne trebaju vam skupi suplementi – prirodni probiotici i prebiotici kriju se u svakodnevnim namirnicama

(Nezaobilazni za zdravu probavu: luk i bijeli luk kao prirodni prebiotici – Foto: Freepik/Ilustracija)

Zdravlje crijeva ključ je cjelokupnog blagostanja, a ravnoteža crijevne flore sve je važnija u savremenom načinu života. Osim što utiče na varenje, zdrava mikrobiota pozitivno djeluje na imunitet, kožu i opšte psihofizičko stanje. U tome ključnu ulogu igraju – probiotici i prebiotici.

Prirodni probiotici: dobre bakterije iz hrane

Probiotici su korisne bakterije koje obnavljaju i održavaju zdravu crijevnu mikrofloru. Iako su dostupni kao suplementi, mogu se jednostavno unijeti kroz fermentisane namirnice:

  • Jogurt sa živim kulturama, naročito kefir
  • Kiseli kupus, bogat i vitaminom C
  • Kimči, fermentisano povrće iz korejske kuhinje
  • Miso pasta, tradicionalni japanski proizvod
  • Kombuha, fermentisani napitak sa prirodnim probioticima

Ove namirnice poboljšavaju varenje, umanjuju nadutost i obnavljaju crijevnu floru, naročito nakon korištenja antibiotika.

Prirodni prebiotici: hrana za dobre bakterije

Za razliku od probiotika, prebiotici su vrsta vlakana koje hrane korisne bakterije. Ne sadrže bakterije, ali im omogućavaju optimalan rast.

Izvori prirodnih prebiotika uključuju:

  • Crni i bijeli luk, zbog visokog sadržaja inulina
  • Praziluk i špargle, bogati vlaknima
  • Nezrele banane, izvor otporne skroba
  • Ovas i ječam, sa beta-glukanom
  • Čičoka i artičoka, posebno bogate inulinom

Kombinovanjem probiotika i prebiotika stvara se sinergijski efekat – tzv. simbiotski pristup, koji potpomaže varenje, jača imunitet i doprinosi opštem zdravlju organizma.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *