Kako pravilno podgrijati pomfrit da ostane hrskav

Volite pomfrit, ali mrzite kada postane gnjecav? Zaboravite mikrovalnu – pravi način za podgrijavanje je u tavi. Tako će ostati hrskav i ukusan kao da je tek pržen

(Savršen podgrijan pomfrit – trik koji stvarno radi – Foto: Freepik/Ilustracija)

Krompir je omiljen prilog mnogima, bilo da se poslužuje uz glavno jelo ili samostalno, posebno kada je pripremljen kao pomfrit. Ipak, poznato je da prženi krompir vrlo brzo izgubi svoju hrskavost i postane gnjecav, naročito kada se pokušava podgrijati.

Mnogi greškom koriste mikrovalnu pećnicu za podgrijavanje, što često dovodi do neujednačene temperature i dodatnog omekšavanja. Osim toga, ulje u kojem je krompir prethodno pržen može tokom podgrijavanja u mikrovalnoj dobiti neprijatan, užegao ukus.

Najbolji način da se krompir podgrije, a da ostane ukusan i hrskav, jeste korištenje tave na šporetu. Potrebno je zagrijati tavu na umjerenoj temperaturi, bez dodatnog ulja – jer prženi krompir ga već sadrži dovoljno. Tokom podgrijavanja važno je stalno miješati, kako bi se svi komadi ravnomjerno zagrijali.

Također, preporučuje se da pomfrit u tavi ne bude previše zbijen, kako se ne bi potpario, jer tada gubi hrskavost. Kada je krompir ravnomjerno zagrijan, ocijedite višak masnoće, dodajte malo soli i uživajte u okusu kao da je tek pripremljen.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *