Tikvica kao zvijezda obroka: Sočna pita koju svi obožavaju

Ova pita, nekada omiljena na seoskim trpezama, danas se ponovo vraća u naše domove kao jednostavan i hranljiv obrok bez suvišnih sastojaka

(Ukusna pita od tikvica sa sirom i šunkom za svaku priliku – Foto: Freepik: Ilustracija)

Tražite li brz i zasitan obrok koji ne zahtijeva mnogo vremena u kuhinji? Predstavljamo vam jednostavno jelo iz tave koje savršeno spaja ukuse sela i domaće udobnosti.

Glavni sastojak ove sočne pite je tikvica – ljetnje povrće koje, u kombinaciji s jajima, sirom i šunkom, postaje punjena pita mekana i puna okusa. Ovo jelo može poslužiti kao doručak, lagani ručak ili večera, a priprema traje svega nekoliko minuta.

Ova pita, nekada omiljena na seoskim trpezama, danas se ponovo vraća u naše domove kao jednostavan i hranljiv obrok bez suvišnih sastojaka.

Sastojci:

  • 1 velika tikvica
  • 2 velika jajeta
  • 1 kašika brašna
  • Listovi šunke
  • Mladi luk
  • Kriške sira po ukusu
  • So, suhi začin i mljevena paprika po ukusu
  • Ulje za prženje

Priprema:

Odsijecite krajeve tikvice i narendajte je na krupno. Posolite i ostavite da odstoji oko 5 minuta, zatim ocijedite višak vode. Umutite jaja sa solju, paprikom i suhim začinom, pa dodajte brašno i sve dobro izmiješajte. Smjesu prelijte preko tikvica i promiješajte.

Zagrijte ulje u tavi, sipajte polovinu smjese i rasporedite je ravnomjerno po dnu. Pecite na srednjoj temperaturi. Dok se pita krčka, poređajte preko šunku, mladi luk i sir, zatim prelijte drugom polovinom smjese. Kad se donji sloj zapeče, pažljivo okrenite i pecite dok pita ne porumeni.

Rezultat je tanjir pun topline i ukusa – jednostavan, hranljiv i savršen obrok za svaki dan.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *