Bijeli luk jača imunitet – ali evo kako da izbjegnete neprijatan miris

Bijeli luk je moćan prirodni lijek, ali ako vas brine njegov miris – ne morate ga izbjegavati. Jednostavno, uz njega pojedite nekoliko listova zelene salate ili krišku jabuke i nastavite da uživate u njegovim zdravstvenim prednostima – bez neugodnih posljedica

bijeli luk zdrava namirnica
(Bijeli luk i neugodan miris: nauka ima rješenje iz tanjira – Foto: Ilustracija)

Kada su u pitanju prehlada i grip, bijeli luk je od davnina poznat kao jedan od najučinkovitijih prirodnih saveznika zdravlja. U kombinaciji sa čajem, limunom i medom, koristi se za jačanje imuniteta i borbu protiv infekcija.

Ova ljekovita biljka ima snažna antibakterijska, antivirusna, antifungalna, antiparazitska i antioksidativna svojstva, a brojna istraživanja potvrđuju da može djelovati i kao prevencija određenih vrsta karcinoma.

Naše bake su to znale instinktivno, ali su se često suočavale s jednom neugodnom nuspojavom – upornim mirisom bijelog luka koji ostaje satima nakon jela.

Zašto se miris zadržava?
Razlog neprijatnog daha nakon konzumacije bijelog luka leži u jedinjenjima sumpora koja se oslobađaju tokom varenja i ulaze direktno u krvotok. Pošto se putem krvi prenose i u pluća, miris se ne može jednostavno isprati običnim vodicama za usta.

Hrana koja pomaže
Međutim, naučnici su otkrili da neke namirnice mogu neutralisati miris bijelog luka. Istraživanja su pokazala da jabuke, zelena salata, cikorija, celer, krompir, peršun, nana, bosiljak i pečurke pomažu u smanjenju neprijatnog mirisa ako se jedu zajedno sa bijelim lukom ili neposredno nakon obroka.

Ove namirnice sadrže fenole, biljna jedinjenja koja reaguju sa sumpornim spojevima iz bijelog luka i razgrađuju ih, čime se smanjuje njihova koncentracija u dahu.

Najviše fenola ima nana, dok je naučnike iznenadila efikasnost zelene salate, koja iako sadrži manje fenola, pokazuje sličan efekat u eliminaciji mirisa.

Bijeli luk je moćan prirodni lijek, ali ako vas brine njegov miris – ne morate ga izbjegavati. Jednostavno, uz njega pojedite nekoliko listova zelene salate ili krišku jabuke i nastavite da uživate u njegovim zdravstvenim prednostima – bez neugodnih posljedica.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *