
Lagani tart s hrskavom korom, nježnom vanilija kremom i svježim jagodama idealan je desert za tople proljetne i ljetne dane. Njegova jednostavna priprema i osvježavajući okus čine ga savršenim izborom za porodična okupljanja ili lagane popodnevne užitke.
Sastojci:
Podloga:
- 250 g brašna
- 125 g hladnog maslaca
- 70 g šećera u prahu
- 1 žumance
- 1–2 kašikice hladne vode
Krema:
- 250 ml mlijeka
- 2 žumanca
- 50 g šećera
- 1 kašikica gustina (ili brašna)
- 1 kašikica vanilin šećera
Dekoracija:
- 300–400 g svježih jagoda
- Po želji: želatin za sjaj i svježinu
Priprema:
Podloga:
Pomiješajte brašno, šećer u prahu i kockice hladnog maslaca dok ne dobijete sitne mrvice. Dodajte žumance i kašikicu hladne vode, pa zamijesite tijesto. Umotajte ga u foliju i ostavite da se hladi 30 minuta. Razvaljajte tijesto, postavite u kalup, izbockajte viljuškom i pecite 15 minuta na 180°C dok ne dobije zlatnu boju.
Krema:
Zagrijte mlijeko s vanilin šećerom. Umutite žumanca sa šećerom i gustinom, pa smjesu dodajte u toplo mlijeko uz stalno miješanje. Kuhajte dok se ne zgusne, a zatim ostavite da se ohladi.
Finalno slaganje:
Na ohlađenu podlogu nanesite kremu, poravnajte, a zatim rasporedite svježe jagode. Za dodatni sjaj i dugotrajnu svježinu, po želji prelijte rastvorenim želatinom. Ostavite tart u frižideru prije posluživanja.
