Kako čuvati zelenu salatu da ostane svježa i hrskava

Slijedeći nekoliko jednostavnih koraka, možete produžiti svježinu i hrskavost zelene salate.

(Zelena salata može trajati duže — uz samo nekoliko trikova – Foto: Ilustracija)

Zelena salata je popularno povrće koje se često koristi u salatama, sendvičima i kao prilog. Međutim, zbog svoje osjetljivosti, brzo gubi svježinu ako se ne pravilno opere i skladišti. Slijedeći nekoliko jednostavnih koraka, možete produžiti svježinu i hrskavost zelene salate.​

1. Pranje zelene salate

Nakon kupovine, odmah operite zelenu salatu. Odvojite listove jedan po jedan, jer se prljavština često zadržava u središtu glavice. Stavite listove u veliku posudu s hladnom vodom i nježno ih miješajte rukom kako biste uklonili nečistoće.​

2. Sušenje prije skladištenja

Nakon pranja, salata mora biti potpuno suha prije nego je spremite u hladnjak. Vlažni listovi brzo trunu. Najbolje je koristiti centrifugu za salatu kako biste lagano odstranili višak vode bez oštećivanja listova. Ako nemate centrifugu, položite listove na čist kuhinjski peškir ili papirne ubruse i lagano ih tapkajte dok ne upiju svu vlagu.​

3. Pravilno skladištenje

Osušene listove čuvajte u velikoj plastičnoj posudi ili vrećici sa zatvaračem. Unutra stavite suhi papirni ubrus koji će upijati višak vlage. Važno je da posudu ne zatvorite potpuno — omogućite malo cirkulacije zraka kako bi salata “disala” i ostala hrskava. Najbolje je čuvati je u fioci za povrće u hladnjaku, gdje je temperatura blago povišena, a vlažnost kontrolirana.​

4. Dodatni savjeti

  • Ako primijetite da je neki list počeo venuti ili truliti, odmah ga odstranite kako se kvarenje ne bi proširilo na ostale listove.
  • Salatu začinite tek neposredno prije posluživanja, jer sirće, so i ulje ubrzavaju omekšavanje listova.
  • Ako su listovi blago uveli, možete ih osvježiti kratkim potapanjem u hladnu vodu prije serviranja.​
  • Ako kupujete pakiranu salatu, provjerite datum isteka roka trajanja i odaberite najnoviju seriju.
  • Nakon što otvorite pakiranje, prebacite salatu u hermetički zatvorenu posudu kako biste produžili njezinu svježinu.
  • Ako često koristite zelenu salatu, razmislite o kupnji manjih količina koje ćete brže potrošiti, čime ćete smanjiti mogućnost da salata postane neupotrebljiva.

Slijedeći ove savjete, vaša zelena salata ostat će svježa, hrskava i ukusna još nekoliko dana.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *