
S dolaskom proljeća, tržnice i pijace širom Bosne i Hercegovine ispunjene su svježim zelenilom, a među najtraženijim sezonskim proizvodima svakako je mladi luk. Osim što je nezaobilazan dodatak mnogim jelima, ova namirnica donosi i niz zdravstvenih prednosti.
Više od začina – nutritivna vrijednost
Mladi luk je bogat vitaminima A, C i K, ali i folnom kiselinom, vlaknima i antioksidansima. Njegove karakteristične zelene stabljike i bijeli lukoviti dio sadrže flavonoide koji mogu pomoći u zaštiti organizma od slobodnih radikala i smanjenju upalnih procesa.
Prema riječima nutricionista, redovno konzumiranje mladog luka može doprinositi jačanju imuniteta, boljoj probavi, ali i regulaciji šećera u krvi. Također, zbog niskog udjela kalorija i visokog sadržaja vode, odličan je saveznik i u dijetalnoj ishrani.
Nezaobilazan dio tradicije
Mladi luk u domaćoj kuhinji ima višestruku primjenu, jede se sirov, kao dodatak salatama, uz hljeb i sir, roštilj ili kao začin raznim jelima. U bosanskoj kuhinji posebno je cijenjen u sezoni roštiljanja, kada često prati jela s roštilja, krompir i mesne specijalitete.
Poljoprivrednici kažu da je riječ o kulturi koja ne zahtijeva puno, a daje brzo i bogato. Na bh. njivama i u plastenicima, mladi luk se sije već krajem zime, a prva berba stiže već u martu i aprilu.
Domaće ili uvozno?
Iako domaća proizvodnja zadovoljava veliki dio potražnje, na tržištu se i dalje mogu naći uvozni proizvodi. Kupci često biraju domaći mladi luk, ističući njegov jači miris, izraženiji okus i svježinu.
Zbog sve većeg interesa za zdraviju prehranu, prodaja mladog luka posljednjih godina raste, posebno u urbanim sredinama. Proizvođači kažu da je cijena stabilna, a interes za domaći proizvod, sve veći.
Savjeti za kupovinu i čuvanje
Prilikom kupovine, preporučuje se birati čvrste stabljike svijetlozelene boje i bijeli dio bez mrlja ili tragova truleži. Mladi luk najbolje je čuvati u frižideru, umotan u vlažnu krpu ili u plastičnoj vrećici, kako bi ostao svjež nekoliko dana.
