Tikva je izuzetno bogat izvor mnogih zdravih sastojaka koji su od višestruke koristi za ljudski organizam. Ima nekih 90 posto vode i sadrži i niz dragocjenih sastojaka poput bjelančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina A, C, B1, B2, B3, B6, niacina, folne kiseline, minerala (kalijum, fosfor, kalcijum, gvožde), oligo i mikro elemenata, pektina i celuloze.
Zbog svega navedenog odlična je za prevenciju mnogih oboljenja.
Odlična za disajne puteve i očuvanje zdravlja pluća.
Zbog velikog sadržaja vlakana i niske kalorijske vrijednosti odlična je namirnica za sve one koji žele da izgube na težini. Sadrži i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna, što je čini lahko probavljivom. Masnoća gotovo da nema, a u 100 grama tikve nalazi se samo tridesetak kalorija.
Ako se tikva redovno koristi može da spriječi prerano starenje organizma, nastanak kardiovaskularnih bolesti, stvaranje katarakte.
Dobar je saveznik u borbi protiv osteoporoze zahvaljujući obilju cinka.
Tikva reguliše varenje hrane, djeluje kao laksativ pa se preporučuje za suzbijanje zatvora.
Preporučuje se ljudima koji pate od depresije zbog visokog procenta aminokiseline L- triptopan. Ova kiselina podstiče izlučivanje serotonina u organizam, i izaziva dobro raspoloženje i osjećaj sreće.
Plod tikve se u narodnoj medicini preporučuje kao diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi oboljelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega i bešike.
Tikvu mogu da jedu i dijabetičari pod uvjetom da je ne zaslađuju, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog crijeva. (tl)