Najstariji ljudi na svijetu otkrili tajni recept svoje dugovječnosti

Centralno mjesto kod pripreme variva zauzimaju svježi sastojci poput crvenog luka, bijelog luka, lukovice komorača i paradajza, zaokruženi šoljicom crnookog graha, a radi se o mahunarki bogatoj hranjivim tvarima
varivo za dugovjecnost konzumiraju stanovnici plavih zona koji su ujedno i po prosjeku godina najstariji na svijetu
(Varivo za dugovječnost posebno je omiljeno u grčkoj plavoj zoni Ikariji – Foto: Ilustracija)

“Plave zone” nazivi su za “neobična” područja u kojima živi nevjerovatan broj stogodišnjaka.

Ti će stanovnici “deset puta vjerovatnije” doživjeti 100 godina nego prosječni ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama, a otkrili su svoje trikove za duži život, uključujući jedan iznenađujući recept, piše The Mirror.

Nazvano “varivo za dugovječnost”, ovo je jelo posebno omiljeno u grčkoj plavoj zoni Ikariji, a pogodno je i za vegetarijance.

– Odličan recept iz plavozonske regije Ikarija za kišni dan ili bilo koji dan. Također je odličan za sve koji prate mediteransku prehranu – napisali su istraživači zona.

Centralno mjesto kod pripreme variva zauzimaju svježi sastojci poput crvenog luka, bijelog luka, lukovice komorača i paradajza, zaokruženi šoljicom crnookog graha, a radi se o mahunarki bogatoj hranjivim tvarima.

To je istaknula i Helen Bell, nutricionistkinja u Help & Advice, koja je također pohvalila niski glikemijski indeks variva, a koji pomaže u reguliranju nivoa šećera u krvi.

– Da, ovo ikarijsko varivo dugovječnosti je zdravo jelo. Bogato je biljnim sastojcima koji su sjajni izvori vlakana i esencijalnih hranjivih tvari. Za mene ovakva jela s visokim udjelom vlakana i niskim udjelom zasićenih masti pozitivno pridonose cjelokupnom zdravlju – rekla je Bell.

Objasnila je i da je crnooki grah izvrstan za prehranu te da omogućuje dobru količinu proteina i vlakana koji su ključni za održavanje zdravog probavnog sistema i za duže zadržavanje sitosti, a bogat je i važnim vitaminima i mineralima poput folata i željeza.

Kao dio recepta, istraživači su predložili prženje luka, glavice komorača i bijelog luka “dok ne omekšaju”, a zatim dodavanje crnog graha. Zatim treba dodati koncentrat paradajza, svježi paradajz i dovoljno vode da pokrije grah, uz nekoliko lovorovih listova.

To treba ostaviti da se kuha oko 40 minuta do sat vremena, a pred kraj kuhanja treba dodati začine poput soli i nasjeckanog kopra.

Osim njegovih zdravstvenih dobrobiti, Bell je rekla da bi crnooki grah također mogao pomoći pri mršanju.

Međutim, upozorila je da se osobe na dijeti ne bi trebale oslanjati isključivo na ovo kako bi osigurale gubitak kilograma ili dugovječnost, jer je “širi pristup načinu života” poželjniji.

– Visoki udio vlakana u crnookom grahu i povrću pomaže u promoviranju sitosti, smanjujući vjerovatnost prejedanja. Vidjela sam da mnogi ljudi uspješno uključuju slična jela u planove mršanja jer su puna hranjivih tvari, a niskokalorična. Iako ne bih rekla da samo jedno jelo može garantirati dugovječnost, vjerujem da prehrana bogata cjelovitom hranom biljnog porijekla može pridonijeti dužem i zdravijem životu – rekla je Bell.

Objasnila je da cjelokupni način života, uključujući prehranu, tjelesnu aktivnost i jake društvene veze, igra značajnu ulogu u dugovječnosti stanovnika Ikarije.

– Dakle, iako je jedenje ovog variva korak u pravom smjeru, trebalo bi biti dio šireg načina života. Vrijedi napomenuti da jednostavnost i svježina ovog jela odražava stil života koji cijeni cjelovitu, neprerađenu hranu. Po mom mišljenju, prihvatanje takvih prehrambenih navika može značajno poboljšati kvalitet života. Također smatram da dijeljenje ovakvih obroka s porodicom i prijateljima, kao što se često radi u Plavim zonama, dodaje društvenu i emocionalnu korist koja nadilazi prehranu – zaključila je Bell. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *