Volite jela s piletinom ali kako god je pripremite bude suha.
Predlažemo da napravite toskansku kremastu piletinu, jeftino, a kremasto jelo koje vas neće postidjeti ni ako ga servirate gostima.
Evo kako se priprema.
Potrebni sastojci: tri komada pilećih prsa, so, biber, kašičica suhog bosiljka.
Toskanski umak: jedna kašika maslinovog ulja, pet-šest česni bijelog luka, 40 g svježe ribanog parmezana, 180 g grčkog jogurta, 250 ml povrtne ili pileće supe, sedam komada suhog paradajza, jedna šaka svježeg špinata.
Postupak pripreme:
Prvo pripremite umak. Bijeli luk sitno nasjeckajte, parmezan naribajte, a suhi paradajz ocijedite i narežite na sitne kockice. Rernu zagrijte na 190 stepeni Celzijusa.
U manjem lončiću ugrijte kašičicu maslinovog ulja te na njemu kratko na laganoj vatri popržite bijeli luk uz stalno miješanje da ne prigori.
Ulijte supu te grčki jogurt i žicom miješajte dok na umjerenoj vatri ne počne krčkati. Kuhajte na laganoj vatri pet-osam minuta.
Zatim dodajte malo po malo parmezana i miješajući na laganoj vatri rastapajte. Dodajte soli i bibera po potrebi, pa umiješajte i kockice suhog paradajza.
Piletinu operite, posušite, posolite, pobiberite te pospite suhim bosiljkom. Stavite je u vatrostalnu posudu i prelijte pripremljenim umakom. Pecite u ugrijanoj rerni oko 35 minuta ponekad polijevajući piletinu umakom.
Zadnjih pet-10 minuta pečenja po potrebi možete i prekriti meso aluminijskom folijom.
Meso izvadite iz posude i pokrijte zdjelom da ostane toplo, a umak stavite u lončić na vatru.
Ubacite sjeckani špinat i u poklopljenom lončiću kuhajte nekoliko minuta dok špinat ne uvehne u umaku.
Umak prelijte preko piletine i poslužite. (tl)