Prirodni lijek za prehladu koji su spremali naši preci

Uzimajte jednu kašičicu sirupa svakih nekoliko sati. Ovaj sirup je bezbjedan za djecu i odrasle. Nakon pripreme, čuvajte ga u frižideru, gdje može trajati do dvije nedjelje
sirup od ctvenog luka koji su spremali nasi preci odlican je za prehladu i grlobolju
(Za ublažavanje prehlade probajte sirup od crvenog luka – Foto: Ilustracija)

U sezoni prehlada i grlobolje, neugodan kašalj često nas tjera da tražimo brzo olakšanje.nPored farmaceutskih proizvoda, prirodni lijekovi koje su koristile naše bake mogu biti podjednako efikasni.

Jedan od takvih recepata je sirup od crvenog luka, za koji vam trebaju samo dva sastojka – i vjerovatno ih već imate kod kuće.

Zašto baš crveni luk?

Crveni luk je bogat hranljivim materijama, uključujući vitamine C i B6, folnu kiselinu, kalijum i mangan.

Takođe sadrži fitonutrijente i sumpor, koji imaju snažna antibakterijska svojstva.

Ova kombinacija pomaže u ublažavanju kašlja, olakšava iskašljavanje i jača imunitet.

Sastojci: jedan crveni luk (po mogućstvu) i šećer / med

Priprema: Oljuštite luk i naseckajte ga na sitne komade, zatim u čistu staklenku slažite slojeve luka, posipajući svaki sloj šećerom. Ostavite staklenku da stoji nekoliko sati (najbolje preko noći) kako bi luk pustio sok. Šećer pomaže da se iz luka izvuku ljekoviti sastojci.

Ako ne volite šećer, med je odlična zamjena. On ne samo da je zdraviji, već ima i dodatna umirujuća i protivupalna svojstva. Po želji, sirup možete obogatiti i sokom od limuna za još jači antibakterijski efekat, prenosi Nova.rs.

Kako koristiti:

Uzimajte jednu kašičicu sirupa svakih nekoliko sati. Ovaj sirup je bezbjedan za djecu i odrasle. Nakon pripreme, čuvajte ga u frižideru, gdje može trajati do dvije nedjelje.

Napomena:

Sirup ima iskašljavajući efekat, pa ga izbjegavajte neposredno prije spavanja kako biste izbjegli neprijatnosti.

Uz ovaj prirodni lijek, kašalj će postati lakši, a vaš imuni sistem će dobiti dodatnu podršku u borbi protiv prehlade. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *