Doktorica upozorava na opasnosti od mandarina: “Udaraju jako na dva vitalna organa”

Previše mandarina može negativno utjecati na jetru. Osobe koje boluju od gastritisa također bi trebale biti oprezne, jer kiseline iz mandarina mogu nadražiti osjetljivu sluznicu želuca i crijeva
mandarine su omiljeno voce koje konzumiramo zimi bogate c vitaminim ali pretjerano konzumiranje steti jetri
(Previše mandarina može negativno utjecati na jetru – Foto: Ilustracija)

Mandarine su nezaobilazno voće u zimskim mjesecima. 

Njihova sočnost, osvježavajući okus i bogatstvo hranjivih tvari čine ih omiljenim među mnogima. Ovo voće dolazi iz porodice agruma i poznato je po svom blagotvornom učinku na zdravlje. Osim što pružaju užitak za nepce, mandarine su prirodan izvor vitamina C, koji pomaže jačanju imuniteta, kao i vitamina B, D i K, kalcija, magnezija i vlakana, što ih čini odličnim saveznikom u borbi protiv zimskih prehlada.

Iako se često povezuju sa zdravljem, nije na odmet znati da, kao i kod svake hrane, postoji granica u konzumaciji.

Iako su mandarine nutritivno bogate, pretjerana konzumacija može biti problematična. Prema riječima ruske nutricionistice Nadežde Čapkine, dnevni unos fruktoze ne bi trebao prelaziti 40 grama, a nekoliko mandarina već može dosći tu granicu.

Kada je idealno vrijeme za konzumaciju?

Previše mandarina može negativno utjecati na jetru. Osobe koje boluju od gastritisa također bi trebale biti oprezne, jer kiseline iz mandarina mogu nadražiti osjetljivu sluznicu želuca i crijeva.

Mandarine se nikako ne preporučuju jesti na prazan želudac, budući da njihova kiselost može izazvati iritaciju probavnog trakta. Najbolje vrijeme za uživanje u njima je tokom večernjih sati, jer imaju nisku kalorijsku vrijednost i neće negativno utjecati na tjelesnu težinu. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *