Dobijanje na težini i hronične upale povezani su zdravstveni problemi na koje značajno utiče ishrana. Loš izbor namirnica može potaknuti ove procese, a među ključnim “krivcima” često se nalazi određena vrsta brašna.
Hronična upala ne samo da doprinosi povećanju tjelesne težine, već višak kilograma može dodatno pogoršati upalne procese, stvarajući začarani krug koji narušava zdravlje. Među osnovnim namirnicama u našoj svakodnevnoj prehrani, brašno zauzima značajno mjesto – prisutno je u hljebu, tjestenini i raznim pečenim proizvodima. Međutim, rafinirano brašno predstavlja jednu od najgorih opcija kada su u pitanju upale i gojaznost.
Rafinirano brašno, često korišteno u prerađenim proizvodima, bogato je kalorijama, ali siromašno hranljivim tvarima. Upravo zbog tog disbalansa, ono može sabotirati napore u održavanju zdrave težine. Još jedan razlog za oprez je njegov visok glikemijski indeks, što znači da brzo podiže nivo šećera u krvi. Ovo može izazvati pojačanu glad, povećanu želju za hranom i posljedično – debljanje.
Redovno konzumiranje proizvoda od rafiniranog brašna povećava i rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Izbjegavanjem ove vrste brašna i odabirom zdravijih alternativa, kao što su integralna ili bezglutenska brašna, možete značajno smanjiti rizike i podržati svoje cjelokupno zdravlje.