Bez funkcionalnih bubrega, tijelo ne može optimalno funkcionisati, jer bubrezi igraju ključnu ulogu u očuvanju cjelokupnog zdravlja. Oni filtriraju krv, uklanjaju nepotrebne tvari i održavaju ravnotežu tekućina u organizmu. Zanimljivo je da u održavanju zdravlja bubrega može pomoći i konzumacija kupusa.
Prema pisanju Health Digesta, kupus je bogat hranjivim tvarima koje mogu imati blagotvoran utjecaj na bubrege. Jedna porcija kupusa sadrži 82,1 gram vode, 2,22 grama vlakana, 35 miligrama kalcija, 151 miligram kalija i 16 miligrama natrija – vrijednosti koje su korisne za očuvanje zdravlja bubrega.
Dijetetičarka Jana Greene Hand za Health Digest ističe da je kupus odličan izbor za bubrege, posebno za pacijente koji pate od bubrežnih bolesti. “Preporučuje se izbjegavanje prekomjernog unosa natrija kako bi se bubrezi očuvali zdravima. Kupus je sjajan izbor upravo zbog svog niskog udjela natrija”, kaže Hand.
Osim toga, ona naglašava i druge važne prednosti konzumacije kupusa. Kako objašnjava, kupus doprinosi detoksikaciji bubrega jer je bogat vitaminom C, folnom kiselinom, vitaminom B6 i vlaknima.
Izbjegavajte ove namirnice za zdravlje bubrega
Ako želite očuvati zdravlje bubrega, bitno je ograničiti ili izbjegavati određene namirnice koje mogu dugoročno opteretiti funkciju bubrega. Hrana bogata natrijem, slatka pića i prerađeni proizvodi predstavljaju ozbiljan rizik jer mogu negativno utjecati na bubrege i dovesti do stvaranja bolnih bubrežnih kamenaca.