Doktor Leroy Lott iz New Yorka objavio je listu namirnica koje negativno utječu na kardiovaskularni sistem. Među glavnim stavkama izdvojio je konzervirano povrće i voće zbog visokog sadržaja soli i šećera, te savjetovao da birate svježe varijante.
Također, preporučuje izbjegavanje konzerviranih variva koja sadrže puno natrija, koji povećava rizik od srčanih problema, visokog krvnog pritiska i moždanog udara.
Na listi se našla i bijela riža, kao rafinisana žitarica koja se brzo pretvara u šećer, pohranjujući ga kao mast. Bijeli hljeb je također na popisu namirnica koje bi trebalo ograničiti zbog sličnog efekta.
Prerađeni proizvodi poput “sirupa” i “glazura za kolače” bogati su šećerom i također ih treba izbjegavati, dok prerađeno meso nosi rizike zbog visokog sadržaja soli i zasićenih masti.
Što se pića tiče, doktor Lott upozorava na konzumiranje piva i drugih alkoholnih napitaka. Prekomjerno pijenje alkohola može oštetiti srčani mišić, uzrokujući visok krvni pritisak i debljanje zbog visokog kalorijskog sadržaja. NHS preporučuje ograničen unos alkohola za oba spola.
Na kraju, Lott ističe i energetska pića zbog visokog nivoa kofeina koji ubrzava rad srca i podiže krvni pritisak.
Čak i umaci poput kečapa mogu predstavljati rizik zbog visokog udjela soli i šećera, što dodatno opterećuje srce i krvne žile.