Pripremite tijelo za zimu: Hrana koja jača imunitet i štiti od gripe

Pravilno izbalansirana prehrana i suplementi, zaključuje Crowley, mogu pomoći tijelu da ostane otporno tokom zime, čuvajući zdravlje i energiju u sezoni prehlada.

( Kako se pripremiti za zimu putem hrane koju jedemo – Foto: Pexels.com)

S dolaskom hladnijih dana, sezona gripe i prehlada je pred vratima, a mnogi se pitaju kako najbolje pripremiti organizam i ojačati ga protiv virusa. Dok neki posežu za suplementima, stručnjaci savjetuju i prilagodbu prehrane, koja zajedno sa suplementima može značajno doprinijeti otpornosti organizma.

Nutricionista Kyle Crowley iz Protein Worksa naglašava važnost balansiranog pristupa koji uključuje sezonske prilagodbe ishrane. “Važno je početi rano,” ističe Crowley, “jer jačanje imuniteta ne znači samo uzimati suplemente kad se već osjećamo iscrpljeno – već osigurati da prehrana bude pravilno izbalansirana kako bismo preventivno djelovali.”

Ključni suplementi za jači imunitet

Crowley preporučuje unos određenih suplemenata, među kojima su posebno važni vitamin D, probiotici, cink, vitamin C i magnezij. Ovi dodaci mogu poboljšati otpornost organizma, ali samo kao dio šire strategije koja uključuje pravilnu prehranu.

Prehrambene namirnice za jačanje imuniteta

Kao prirodnu podršku imunitetu, Crowley savjetuje uključivanje određenih namirnica koje su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima:

  • Citrusno i bobičasto voće – Vitamin C iz narandži, limuna i grejpfruta te antioksidansi iz bobičastog voća, poput borovnica i jagoda, pomažu u jačanju imunološkog sistema i smanjenju upala.
  • Bijeli luk i đumbir – Bijeli luk sadrži antimikrobne komponente koje djeluju protiv infekcija, dok đumbir ima protuupalna svojstva koja mogu olakšati simptome prehlade i upale grla.
  • Lisnato povrće – Špinat, kelj i slično lisnato povrće obiluju vitaminima C i E te beta-karotenom, važnim za imunološku funkciju. Crowley savjetuje njihovo redovno uključivanje u variva i supe tokom hladnih dana.
  • Fermentisana hrana – Probiotici u kefiru, kiselom kupusu i jogurtu doprinose zdravlju crijeva, ključnog dijela imunološkog sistema.
  • Orašasti plodovi i sjemenke – Bademi, orasi, chia sjemenke i lan sadrže zdrave masti i vitamin E, koji pomažu u očuvanju jakog imuniteta.

Pravilno izbalansirana prehrana i suplementi, zaključuje Crowley, mogu pomoći tijelu da ostane otporno tokom zime, čuvajući zdravlje i energiju u sezoni prehlada.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *