Pura ili palenta je savršen obrok za doručak jer je lagana, daje vam snagu i osjećaj sitosti za naporan ostatak dana. Iako je nekada često bila na trpezama, sada je pomalo zaboravljena, ali nikad nije kasno da je ponovo uvrstite u vaš jelovnik.
Predstavlja jednu vrlo zdravu namirnicu koja se pravi od kukuruznog griza, a možete je pronaći u kesicama i raznim pakovanjima, a priprema se na bezbroj načina.
Pura ne sadrži gluten, pa je pogodna za sve one koji su suočeni sa preosetljivošću na gluten, zasitna je i preporučuje se svim uzrastima i mnogi kažu kako je jedna od najzdravijih doručaka.
Sadrži prirodne masti, odnosno karotenoide, a upravo su te zdrave masti zaslužne za bolje funkcionisanje naših crijeva. Kukuruz takođe sadrži velike količine fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.
Zahvaljujući kukuruzu, palenta ima veoma malo kalorija, pa je idealan obrok za mršanje. Trebalo bi je konzumirati bar jednom sedmično, jer čisti crijeva i ubrzava metabolizam.
Za jednu porciju stavite 2 dl vode da proključa, stavite pola kašičice soli i malo ulja. Kad voda provri, sklonite sa ringle i dodajte dvije i po kašike palente. Miješajte na nižoj temperaturi dva do tri minuta. Palenti možete dodati sir, kajmak, laneno sjeme, sjemenke suncokreta, ajvar, a možete da je prelijete i sa toplim mlijekom. Također se jedne sa kiselim mlijekom, mladim sirom.
Prilikom miješanja preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog same oksidacije, do koje može doći pri upotrebi metalne kašike. (tl)