Pileći paprikaš za sve ukuse, da se i zagrijete kada je hladno!

Pileći paprikaš idealan je za bogat ručak usred sedmice, no svakako će biti odličan odabir i za obiteljski ručak subotom ili nedjeljom

(Foto: Pexels, ilustracija)

Pileći paprikaš je poznato i tako ukusno jelo idealno za raskošan ručak vikendom. Ne traži previše pripreme, dugo se krčka i koristi jednostavne sastojke. Savršeno!

Recepata ima na desetine. Ovaj nam se čini najljepšim i najednostavnijim. Sastojci koje možete pronaći na svakoj tržnici ili u trgovini, jednostavna priprema, a na kraju i neodoljivo meko meso u finom, gustom umaku. Može li bolje?

Pileći paprikaš idealan je za bogat ručak usred sedmice, no svakako će biti odličan odabir i za obiteljski ručak subotom ili nedjeljom. Odlična je to domaća hrana u kojoj mogu uživati sve generacije.

POTREBNI SASTOJCI:

– Bataci ili karabataci, mogu i krilca (otprilike kilogram ili 6-7 komada)
– Veća glavica crnog luka
– Bijeli luk – 2 čena
– Paprike – 2 srednje veličine
– Paradajz – 1 srednje veličine
– Štap celera ili korijen celera (isječi na kockice kao za šoljicu od kafe)

Svo povrće isjeckati na kockice.

ZAČINI:

– Brašno – 2 supene kašike
– so
– biber
– aleva paprika
– vegeta
– bijeli luk u prahu (po želji)

Sve začine sipati u dublji sud i izmiješati

PRIPREMA:

Meso uvaljati u mješavinu začina (iz posude) i pržiti na 2-3 supene kašike ulja u šerpi u kojoj će se krčkati paprikaš.
Meso treba da porumeni sa svih strana, maksimalno pržiti do 10 minuta. Potom ostaviti meso sa strane.
U preostaloj masnoći ispržiti povrće, sve zajedno. Kad luk postane staklast, složiti meso u šerpu, dodati vode da pokrije povrće, poklopiti i na tihoj vatri krčkati paprikaš.

Pred kraj dodati još vode i kad provrije, preostalu mješavinu začina u brašnu dodati u paprikaš. Krkčati još 10-tak minuta.

Servirati možete sa makaronima, krompirom ili rižom. Prijatno
! (Po receptu prijateljice Portala, Stele Lešić, Chicago, USA)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *