Sadrži prehrambena vlakna te vrijedne masnoće, bjelančevine i ugljikohidrate.
Folna kiselina sadržana u bundevi pospješuje proizvodnju crvenih krvnih stanica, sprječava anemiju, potiče proizvodnju stanica, posebno kožnih i pridonosi normalnom funkcioniranju živaca.
Za vas smo pripremili recept za čorbu od tikve koja je ukusna, zdrava i brzo se spremi.
Sastojci:
500g tikve
2 srednje glavice crnog luka
2 čehna bijelog luka
2 dl pilećeg ili goveđeg bujona
2 dl pavlake za kuvanje
biber
So
peršun
ulje
Priprema:
U šerpi zagrijte ulje i dodajte crni luk presječen na pola tako da polovice budu na dnu šerpe punom površinom. Posolite i pobiberite po želji. Nakon što luk dobije zlatastu boju, dodajte tikvu isječenu na manje komade i prelijte malom količinom vode. Kuhajte sve zajedno dok tikva potpuno ne smekša. Dodajte kocku za supu, sitno sjeckani bijeli luk i kuhajte nekoliko minuta. Sklonite šerpu sa ringle i čorbu izblendirajte ili ispasirajte štapnim mikserom. Dodajte pavlaku za kuhanje i pospite sušenim ili svježim peršunom. (tl)