Istraživanje objavljeno u The Journal of Nutrition otkriva da svakodnevna konzumacija male količine tamne čokolade može smanjiti nivo LDL holesterola.
Na godišnjem sastanku Akademije za neurologiju predstavljeno je istraživanje koje sugeriše da jedenje tamne čokolade može smanjiti rizik od smrtnog ishoda uslijed moždanog udara za gotovo 50%. Dodatno, studija objavljena u časopisu Appetite pokazuje da konzumacija tamne čokolade barem jednom sedmično može poboljšati memoriju, kognitivne sposobnosti i proces razmišljanja.
Takođe, istraživanje objavljeno u časopisu Depression and Anxiety otkrilo je da jedenje tamne čokolade može pozitivno uticati na raspoloženje. Tamna čokolada sadrži psihoaktivne supstance, poput feniletilamina, koji reguliše emocije i doprinosi poboljšanju raspoloženja čak i nakon konzumacije.
Pregled više od 30 studija objavljen u časopisu Nutrients otkriva da konzumacija male količine tamne čokolade svakog dana može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, prvenstveno kroz smanjenje LDL holesterola, krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.
U spomenutom istraživanju o uticaju na raspoloženje, dnevna doza od 14 grama tamne čokolade bila je dovoljna za postizanje efekata, dok veće količine nisu donijele dodatne koristi. U studijama vezanim za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, dovoljne su bile količine između 19 i 42 grama.
Važno je napomenuti i ukus. Iako neke tamne čokolade sadrže samo 40% kakao delova, najveće koristi dolaze od onih sa najmanje 60% kakaa. U kardiovaskularnim istraživanjima, učesnici su konzumirali čokoladu sa 70% kakaa.
Zaključak je da je ključno birati tamnu čokoladu sa najmanje 70% kakao dijelova za postizanje optimalnih rezultata.